Το “άβατο” του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας

20 Φεβρουαρίου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο 34χρονος Νιγηριανός Εμπουκά, πατέρας δύο παιδιών, βρήκε το θάνατο ανεξήγητα στη διάρκεια προσαγωγής του στο πολυσυζητημένο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας στις 8 Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση ενδεχομένως θα έμενε στην αφάνεια, όπως ίσως και άλλες, αν δεν είχε αναδειχθεί από την Ένωση Αφρικανίδων Γυναικών. Το ΑΤ Ομόνοιας δεν είναι ένα τυχαίο τμήμα αλλά πρωταγωνιστεί για 20 χρόνια στις καταγγελίες για τη κακομεταχείριση κρατουμένων, κυρίως μεταναστών. Στο ενεργητικό του έχει και αρκετούς θανάτους με πιο πρόσφατο αυτό του Εμπουκά. Από το 1999 ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωνε συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εν λόγω αστυνομικό τμήμα.

Η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια τα χρόνια που ακολούθησαν και έφτασε στο απροχώρητο στα χρόνια της κρίσης, όταν ένα  μέρος της Αστυνομίας αυτονομήθηκε επικίνδυνα, εκμεταλλευόμενο τον περιορισμό αρκετών δημοκρατικών ελευθεριών. Βασανισμοί κρατουμένων, κλοπές σε βάρος τους, εξευτελισμοί, ανεξήγητοι θάνατοι και προσαγωγές ακόμη και παιδιών, συνθέτουν το σκηνικό της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρατσισμού που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο Τμήμα. Ακόμη και πολίτες που έπρεπε να εξυπηρετηθούν έχουν δεχθεί φραστικές επιθέσεις ενώ η δράση του έχει απασχολήσει και τη Βουλή.

Το ΑΤ Ομόνοιας μοιάζει με ένα τμήμα της επικράτειας όπου ισχύει γενικευμένη αναστολή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η “ανομία” που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη αρκετών ευαίσθητων. Αντί να ασχολούνται με τα τρικάκια του Ρουβίκωνα και να στοχοποιούν τα Εξάρχεια, ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούν με τους βασανισμούς και τους θανάτους στο ΑΤ Ομόνοιας, εκεί που βρίσκεται το πραγματικό “άβατο” .

Πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top