Η φρικώδης δολοφονία του δημοσιογράφου και γόνου πάμπλουτης πετρελαϊκής οικογένειας, Τζαμάλ Κασόγκι, και οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το αποτρόπαιο έγκλημα, που διαπράχθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, κατ’ εντολή της Σαουδαραβικής μοναρχίας, ξεσκίζει το απύθμενα υποκριτικό προσωπείο των ιμπεριαλιστών και πρώτα- πρώτα των ΗΠΑ. Ξεσκεπάζει τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά του αντιδραστικού καθεστώτος του Ριάντ αλλά και των «πιστών φίλων και συμμάχων» του.

Ο Τραμπ αντιδρά με ωμότητα. Αρχικά βιάζεται να κλείσει την υπόθεση και δηλώνει πως θεωρεί «αξιόπιστο» τον ισχυρισμό, για τον «ανεξέλεγκτο καυγά», που πρόβαλε το Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι, και στη συνέχεια μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων υποχρεώνεται να αναδιπλωθεί.

Σπεύδει όμως να τονίσει πως δεν θέλει να επιβληθούν αντίποινα στη Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Κασόγκι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωση πωλήσεων όπλων και άλλων επενδύσεων, …γιατί αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ακόμη και «600.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ. Είναι γνωστό πως η Σαουδική Αραβία, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αγοραστής πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ. Μόλις πέρσι ο Τραμπ, χορεύοντας το χορό των σπαθιών, υπέγραψε σύμβαση πώλησης όπλων ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω είναι πως δεν πρόκειται να σας προμηθεύσουμε αυτό ή το άλλο», είπε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τη Σαουδική Αραβία: «τους χρειαζόμαστε ως αντίβαρο στο Ιράν», εξήγησε, είναι «σπουδαίος σύμμαχος».

Το προεδρικό επενδυτικό ενδιαφέρον του ενισχύεται από την πληροφορία ότι τα αιματοβαμμένα πετροδολάρια συμβάλλουν στην ανακαίνιση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Τραμπ.

Την ίδια κατεύθυνση ακολουθούν και οι Ευρωπαίοι, με κάποιες λεκτικές διαφοροποιήσεις, δήθεν ευαισθησίας, για τη διαλεύκανση της κραυγαλέας δολοφονίας.

Την περίοδο 2007-2017 οι μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν παραλήπτη το Ριάντ. Η Γερμανία καμώνεται πως δεν θα προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία «στις παρούσες συνθήκες», έχοντας στα τέλη Σεπτέμβρη εκκρεμείς παραγγελίες όπλων στα 416 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την πετρελαιομοναρχία, τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις όπλων.

Ακολουθεί η Γαλλία, με τις εξαγωγές όπλων να διπλασιάστηκαν το 2017, φτάνοντας σε αξία  τα 7 δις ευρώ, με το 60% αυτών να εξάγονται στη Μέση Ανατολή – κυρίως Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Ο Καναδάς δεν υστερεί, με τον Τριντό να υπερασπίζεται σθεναρά την προμήθεια όπλων στο  Ριάντ, ύψους 15δις δολαρίων Καναδά, για να μην επιβαρυνθούν οι Καναδοί φορολογούμενοι με τις προβλεπόμενες «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν».

Η Ισπανία, το Σεπτέμβρη επιβεβαίωσε την πώληση 400 κατευθυνόμενων βομβών έναντι 9,2 εκατ. ευρώ. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Σάνσεθ, έδωσε προτεραιότητα στις «θέσεις εργασίας των Ισπανών εργαζομένων», αποφεύγοντας να ρισκάρει συμφωνία 1,5 δις ευρώ με το Ριάντ για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων στο κρατικό ναυπηγείο Ναβάντια.

Να υπενθυμίσουμε και τη ναυαγισμένη σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης βλημάτων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, πριν έναν ακριβώς χρόνο, όπου εμπλέκονταν και ο Υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος.

Σημαντική είναι η πρόσφατη αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Daily Express» ότι το Λονδίνο γνώριζε, βδομάδες πριν από τη δολοφονία του Κασόγκι, για το σχέδιο εξόντωσής του, επειδή αυτός ετοιμαζόταν να αποκαλύψει «πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία».

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που εξαπέλυσε πολέμους, διαμέλισε και κατέστρεψε χώρες, απειλώντας μέχρι σήμερα τη Συρία για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων και ουσιών, αποδείχνεται ο κύριος προμηθευτής, μαζί με τους Βρετανούς κολαούζους του, αυτών των όπλων μαζικού θανάτου και υπερασπιστής πιο βάρβαρων και απάνθρωπων μεθόδων εξόντωσης των «σπουδαίων συμμάχων» τους. Στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων χειραγωγεί διεθνείς μηχανισμούς, όπως τον Οργανισμό Ελέγχου Χημικών Όπλων, για να επιβάλει κυρώσεις και να «δικαιολογήσει» (ακόμα και με στημένες προβοκάτσιες)  πολεμικές απειλές και καταστροφικούς βομβαρδισμούς.

Έχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Στην περίπτωση του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, Σκριπάλ, σπεύδουν να αποδώσουν ευθύνες στη Μόσχα και να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις.

Δεν πρόκειται για ένα στιγμιαίο περιστατικό, που αφορά ένα πολιτικό αντίπαλο του σκοταδιστικού Σαουδαραβικού καθεστώτος. Η φρικιαστική εκτέλεση του Κασόγκι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στην αθέατη πλευρά του βρίσκεται η γενοκτονία στην Υεμένη, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ εξελίσσεται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, οδηγώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη λιμοκτονία και την απειλή επιδημιών.

Στις συνθήκες της γενικευμένης κατακραυγής ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πομπέο, δείχνοντας τα «ανθρωπιστικά» του αισθήματα υποστηρίζει ότι «Τώρα είναι η στιγμή για την παύση των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων των πληγμάτων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη συνέχεια, οι αεροπορικές επιθέσεις του Συνασπισμού πρέπει να σταματήσουν σε όλες τις κατοικημένες περιοχές».

Τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τον αντίκτυπο της δολοφονίας Κασόγκι, διατύπωσε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μάτις, σημειώνοντας από την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύνοδος για την Ασφάλεια, ότι «Αν αναλογιστούμε το συλλογικό μας συμφέρον στην ειρήνη και τον ακλόνητο σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια διπλωματική εγκατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους». Ο Μάτις στη συνέχεια ανέφερε μια μακρά λίστα γι’ αυτά που συνιστούν την, όπως τη χαρακτήρισε, ανατρεπτική συμπεριφορά του Ιράν. Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής του Πενταγώνου επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας: «Σήμερα θέλω να καταστεί σαφές: η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παλαιά, μόνιμη και διαφανή δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – μια δέσμευση που επαναλαμβάνω ανεπιφύλακτα».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το