ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

 

Οι αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί και να νικήσει!

Η ΟΛΜΕ να προκηρύξει τώρα Γενικές Συνελεύσεις και Γ.Σ. προέδρων

Οι ΕΛΜΕ να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους!

 

Το διάτρητο προσοντολόγιο και οι παρακαταθήκες των αγώνων!

 Ένα συγκλονιστικό δεκαήμερο έζησε ο κόσμος της εκπαίδευσης. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις. Οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν από διαδηλωτές που συμμετείχαν στα πιο μαζικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων και διεκδίκησαν τα αυτονόητα, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μόνιμους μαζικούς διορισμούς με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Τα αιτήματα δημιούργησαν πραγματικούς όρους συσπείρωσης του κόσμου γιατί δεν αποκλείουν κανέναν, δεν παζαρεύουν τον αριθμό των μορίων, ούτε συνδιαλέγονται με την προσπάθεια μοιράσματος των αναγκαίων διορισμών σε μια πίτα που δεν τους χωρά όλους! Αυτά τα αιτήματα οφείλουν να συνδεθούν τώρα με την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στο σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και περικόπτουν θέσεις εργασίας (στοίβασμα μαθητών στα τμήματα, αύξηση ωραρίου, Νέο Λύκειο, «ολιγομελή», μειωμένες συντάξεις, κ.ά.).

Αναπληρωτές, μόνιμοι, φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας μετατρέποντάς την σε κέντρο αγώνα, πραγματοποίησαν μαζικότατες συνελεύσεις και ανέπτυξαν πολύμορφες δράσεις, έκαναν παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, σπάζοντας την εκκωφαντική σιωπή της δημόσιας τηλεόρασης. Συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική καταστολή, σε κινητοποίηση και μαζική συζήτηση με τον υπόλοιπο κόσμο της ελαστικής εργασίας και πρωτοβάθμια σωματεία. σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι χιλιάδες αναπληρωτές, που ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα, κόντρα στον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό που επιβάλλει το υπουργείο, πρόβαλλαν τις συλλογικές διαδικασίες και αξίες, επανέφεραν στο προσκήνιο ότι κερδίζουμε όταν διεκδικούμε όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του.   Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά πολύτιμα για την ανάπτυξη του κινήματος, παρακαταθήκη για νικηφόρους αγώνες και αναδεικνύουν για το συνδικαλιστικό κίνημα τις δυνατότητές του όχι μόνο να διατυπώνει σχέδια αγώνων, αλλά και να τα υλοποιεί ανοίγοντας το δρόμο της νίκης.

 

Η αντεργατική πολιτική κι η καταστολή μπορεί να νικηθεί!

Η κυβέρνηση απέναντι στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς επέλεξε για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, βόμβες κρότου λάμψης, ρίψεις χημικών για να τους διαλύσει. Εμπόδισαν στις 11 και στις 14 Γενάρη τις μαζικότατες πορείες να φθάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή αντίστοιχα. Διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί δεν φοβήθηκαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν κάμφθηκαν. Έσπασαν τη σιωπή και τη συναίνεση, απέδειξαν ότι αποτελούν τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση. Δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Ο ανυποχώρητος και παρατεταμένος αγώνας, η συμμετοχή στα συλλαλητήρια, στις διαμαρτυρίες, στις απεργίες, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, προσδοκώντας να μειωθούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Προσπάθησαν να αξιοποιήσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει τη δυναμική των αγώνων και των αγωνιζόμενων ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ. Δεν θα χαρίσουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τη θεσμοθέτηση της μείωσης των μαθητών στο νηπιαγωγείο και την Α΄ τάξη, την υπόσχεσή της να ψηφίσει τροπολογία για 3,5 μήνες άδειας λοχείας στις αναπληρώτριες μητέρες. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μάχης που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για ίσα εργασιακά δικαιώματα σε μόνιμους και αναπληρωτές.

Η ΟΛΜΕ στον αστερισμό της υποταγής και της ήττας!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ευθύνη  των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ, από τη στιγμή που κατατέθηκε το προσοντολόγιο έκτρωμα αντί να οργανώσει την αντίσταση του κλάδου έπαψε να συνεδριάζει! Το βεβαρυμμένο παρελθόν των συγκεκριμένων δυνάμεων (κατάθεση της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας πρότασης νόμου για τους διορισμούς με κριτήρια προσοντολόγιου και με ταβάνι στην προϋπηρεσία, που διαμορφώθηκε μέσω νομικού το 2016, κατάθεση νέας πρότασης προσοντολογίου το 2017, κ.ά.), αποτέλεσε μέρος του οπλοστασίου του Γαβρόγλου και της κυβέρνησης. Η θέση τους υπέρ προσοντολόγιου για τους διορισμούς υπονόμευσε το κίνημα απέναντι στο νσχ του Γαβρόγλου. Αρνήθηκαν η ΟΛΜΕ να οργανώσει έγκαιρα τους αγώνες και να δώσει προοπτική αποφασιστικής κλιμάκωσης. Απέρριψαν όλες τις προτάσεις να γίνουν ΓΣ και ΓΣ Προέδρων, ώστε να μπει ο κλάδος σε θέση μάχης. Δεν δέχθηκαν να καταγγελθεί η κυβερνητική καταστολή και ο τραυματισμός συναδέλφων και διαδηλωτών. Το προεδρείο της ΟΛΜΕ ανέβαλε σε μια κρίσιμη φάση του αγώνα ακόμη και την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. (12/1/2019), αποφασίζοντας δια περιφοράς με mail, άλλη μία τρίωρη διευκολυντική στάση την ημέρα ψήφισης του προσοντολόγιου. Ειδικά τα ΣΥΝΕΚ, επιδόθηκαν ως άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, σε διασπορά ψευδών ειδήσεων περί αναβολής των απεργιών για να υπονομεύσουν τη δυναμική των κινητοποιήσεων. Η ΟΛΜΕ  «για τα μάτια του κόσμου» συνυπέγραφε ανακοινώσεις με τη ΔΟΕ, χωρίς να έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για το προσοντολόγιο της κυβέρνησης, ενώ βρέθηκε ακόμη και πίσω από την γνωστή ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισής του. Η συνολική στάση της ΟΛΜΕ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο κλάδος δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ και αυτό πρέπει άμεσα να συζητηθεί, να καταγγελθεί και με συντεταγμένο τρόπο να ξεπεραστεί μέσα από τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, τις ΕΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ παρέμεινε δέσμιο της αναποτελεσματικής λογικής της εικοσιτετράωρης απεργίας διαμαρτυρίας την ημέρα ψήφισης. Η άρνησή του να αποδεχτεί το αίτημα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία έσπερνε σύγχυση στον αγώνα. Δεν συμπαρατάχτηκε με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς στην κατειλημμένη Πρυτανεία προχώρησε σε  ελεγχόμενες συναντήσεις σε ξενοδοχεία  και επιχείρησε απλά να ηγεμονεύσει με μικροφωνικές και σημαίες. Οι συνεχείς αναφορές του περί «αυταπατών του αυθόρμητου» για τους αγωνιζόμενους που βγαίνουν μαχητικά στο προσκήνιο και ο φόβος που επιδεικνύει απέναντι στη χρήση μορφών οργάνωσης από τα «κάτω» και δυναμικής αντιπαράθεσης με την εκάστοτε κυβέρνηση, υπονομεύει την ίδια την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Με τον τρόπο αυτόν, όπως και το 2013 με την εναντίωσή του στην απεργία διαρκείας, καλλιεργεί στον κόσμο της εκπαίδευσης  την υποταγή στη λογική «τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε».

 

Να ανατρέψουμε τα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Ο αγώνας για τη μόνιμη και σταθερή εργασία, για δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο, για μόρφωση για όλα τα παιδιά, συνεχίζεται. Οι εκπαιδευτικοί θα σταθούν όπως έκαναν μέχρι τώρα απέναντι σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της εξουσίας που θα επιδιώξει να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Για να ανατρέψουμε τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια οργανωνόμαστε, παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που προωθούν νσχ. για την έξωση των μαθητών από το Λύκειο με το νέο εξεταστικό σύστημα. Ξεκινούν την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, παγιώνουν την υποχρηματοδότηση, συνεχίζουν την υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, αφήνουν άθικτα τα μνημονιακά πλήγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων στην παιδεία. Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. λειτουργεί σαν «λαγός», ζητώντας περισσότερα, σκληρότερα, μονιμότερα μέτρα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

 

Προωθούμε τις διεκδικήσεις μας και τα αιτήματα αιχμής

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά! Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού. Πίσω όλα τα «κλεμμένα». Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Όχι στις περικοπές στους νέους συνταξιούχους μετά το 2016.  Όχι στο νέο Λύκειο. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Οργανώνουμε απεργία – αποχή. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. 20 μαθητές στο τμήμα -15 στις Ομάδες Προσανατολισμού -10 στα εργαστήρια. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Υποστηρικτικές, ενισχυτικές δομές για όλους τους μαθητές.

 

Αξιοποιούμε τις παρακαταθήκες του μεγάλου αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο

Προωθούμε τον αγωνιστικό συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ για να συσπειρώσουμε μαζικά τους εκπαιδευτικούς σε ενιαίους αγώνες. Οργανώνουμε  το πανεκπαιδευτικό μέτωπο μέσα από πανελλαδικά κέντρα αγώνα με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους γονείς και τους εργαζόμενους.

 

Καλούμε τώρα την ΟΛΜΕ να ορίσει Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. προέδρων για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα. Προτείνουμε 48ωρη απεργία με συλλαλητήρια την πρώτη μέρα σε όλες τις πόλεις και πανελλαδική συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα στην Αθήνα για να απαντήσουμε σε όλα τα  μέτωπα που ανοίγουν στην εκπαίδευση. Συνεχίσουμε με νέες Γ.Σ. αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα με σχέδιο που θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Συμμετέχουμε στο επόμενο αγωνιστικό βήμα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Γενάρη στα Προπύλαια, στις 12 μ.μ. και στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων σε όλη τη χώρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το