Η Εκκλησία μας και σύσσωμο το χριστεπώνυμο πλήθος, τιμούμε την 1η Νοεμβρίου τούς προστάτες των ιατρών και των φαρμακοποιών, τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό.

Οι προστάτες των ιατρών Κοσμάς και Δαμιανός (οι οποίοι γεννήθηκαν στην Συρία και πέθαναν στις Αιγές της Κιλικίας, στον 3ο μ.Χ. αιώνα) δεν πρέπει να συγχέονται με τον Κοσμά και Δαμιανό που έδρασαν, επίσης ασκώντας αφιλοκερδώς το ιατρικό λειτούργημα, στη Ρώμη (την ίδια περίπου περίοδο).

Προς δόξαν του Θεού και τιμή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργός του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών» κ. Κέκης Β. κατέγραψε και μνημόνευσε ένα θαυμαστό περιστατικό που έλαβε χώρα στην Αμερική πριν μισό, και πλέον, αιώνα, και αυτές τις ημέρες (κυρίως ανήμερα την 1η Νοεμβρίου) αναπαράγεται πυκνά, κυριότατα στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Κάπου στα 1962, λοιπόν, μεταφέρθηκε επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης στη Βοστόνη Αμερικής, ένα μικρό αγόρι, στο οποίο είχε αποκοπεί το δεξί του χέρι κατόπιν τροχαίου ατυχήματος. Μετά από επίπονη χειρουργική επέμβαση έγινε δυνατή η ανασυγκόλληση του άκρου και έπειτα από λίγο καιρό ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζ-μπολ του σχολείου του! Το θαύμα όμως δεν βρίσκεται εδώ!

Οι ίδιοι οι χειρουργοί του Νοσοκομείου, προς κατάπληξη των δημοσιογράφων της Αμερικής (η οποία, ειδικά εκείνη την περίοδο, ήθελε να είναι πρώτη σε όλα, από τις πρωτοποριακές επεμβάσεις μέχρι τις προσσεληνώσεις) αρνήθηκαν τα «πρωτεία» στο είδος της επέμβασης, και, μάλιστα, ο διευθυντής του Νοσοκομείου, χειρουργός E. D. Churchill τόνισε: «Όχι, δεν διεκδικούμε τέτοια προτεραιότητα, διότι μια άλλη ομάδα γιατρών, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 400 μ.Χ. ακρωτηρίασαν το κάτω άκρο ενός άνδρα, το οποίο έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησαν με ενός άλλο υγιές μέλος από έναν Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει»!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.500 ζωγραφικοί πίνακες της εποχής της Αναγέννησης -ελαφρώς αναχρονισμένες μαρτυρίες του θαύματος- στα διάφορα μουσεία, πινακοθήκες και Εκκλησίες της Ευρώπης (και στην Ελλάδα, στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βέροιας), οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμόσχευσης του μέλους από τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό. Έτσι είδαν το γεγονός τα ΜΜΕ της εποχής.

Για τα σύγχρονα δεδομένα, αλλά και για τα δεδομένα της Αμερικής της δεκαετίας του ’70, η μεταμόσχευση που έκαναν οι Άγιοι Ανάργυροι είναι πραγματικό θαύμα, καταρχάς διότι δεν πήραν χρήματα γι’ αυτήν. Χωρίς αντιβιοτικά, και χωρίς να έχουν ακόμη ανακαλυφθεί οι τύποι αίματος και οι μεταγγίσεις αίματος (χρειάστηκε να παρέλθει τουλάχιστον μιάμιση χιλιετία ακόμη μέχρι να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό), οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός πρακτικώς όχι μόνο συνέδεσαν λειτουργικά ένα κάτω άκρο από έναν τρίτο νεκρό άνδρα, αλλά έσωσαν και τον ζωντανό από σηψαιμία. Χωρίς αντιβιοτικά και μεταγγίσεις, αυτό δεν γίνεται ούτε στις μέρες μας.

Είναι σημαντικό ότι οι Κοσμάς και Δαμιανός κατακτούν στις συνειδήσεις των σημερινών ιατρών την αναγνώριση όχι «απλώς» ως Άγιοι, αλλά ως …παλαιοί συνάδελφοί τους. Γι’ αυτό εξάλλου και οι Ανάργυροι είναι προστάτες της Ιατρικής, μολονότι στην κρίσιμη ώρα της χειρουργικής επέμβασης επενεργεί το θαύμα, και όχι η επιστήμη.

Η πρωτοπόρος Αμερική χαράσσει τον δρόμο και δίνει το σύνθημα και στο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης – Λειτουργήματος (με τη συμβατική και την εκκλησιαστική έννοια). Ανάμεσα στους σύγχρονους σημαιοφόρους της ιατρικής επιστήμης, ο νεότερος σε ηλικία Γενικός Διευθυντής Τμήματος στο Τζον Χόπκινς, ο πρωτοπόρος σε χειρουργικές επεμβάσεις, ξακουστός επιστήμων νευροχειρουργός, Μπεν Κάρσον (άλλοτε αντίπαλος του Τραμπ στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, τώρα υποστηρικτής του Τραμπ και Γραμματέας στο Υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης) σήμερα κηρύσσει από τα νέα πόστα του ότι η θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου είναι μια «διαβολική ιδέα», εξηγώντας την προέλευση του σύγχρονου ανθρώπου από τον Αδάμ και την Εύα οι οποίοι φτιάχτηκαν από χώμα και νερό. «Ο άνθρωπος…», διδάσκει ο Κάρσον, «…έχει μετωπιαίο λοβό διότι αντίστοιχα μετωπιαίο λοβό έχει και ο Θεός».

Από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική, είναι καταφανές ότι και η Ιατρική ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμη σταθερό βήμα…

Δημήτρης Κουφοβασίλης

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το