Πυκνώνουν οι καταγγελίες για το κολαστήριο της Μόριας, ένα σύμβολο αίσχους, που εδώ και τρία χρόνια υψώνεται ως το μέτρο της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης», της υποταγής και αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τους προκατόχους της. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για πολλοστή φορά αναδεικνύουν τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν σε έναν καταυλισμό με 9.000 στοιβαγμένους ανθρώπους -υποτίθεται έχει σχεδιαστεί για προσωρινή διαμονή 2.000 ατόμων- καταγγέλλοντας την κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες», επισημαίνοντας ότι πρέπει άμεσα να μεταφερθούν οι ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά είτε στην ενδοχώρα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζουν ότι «το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών».

Στην έκκληση που απευθύνουν σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επιπλέον ότι οι περισσότεροι από τους 1.500 ανθρώπους που έφτασαν στη Λέσβο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σε πρόσφατο βίντεο του BBC, που επίσης καταγράφει τις συνθήκες στη Μόρια, οι πρόσφυγες καταγγέλλουν το καθημερινό καθεστώς ζόφου και ανασφάλειας που βιώνουν, τις πολύωρες αναμονές στις ουρές για ένα γεύμα, την έλλειψη νερού, τις αδιανόητες συνθήκες υγιεινής με 70 άτομα ανά μία τουαλέτα χωρίς να λειτουργούν οι αποχετεύσεις, τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας, την ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη. Ο καταυλισμός χαρακτηρίζεται ως ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου, από τον συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λ. Φοντάνα. Μέχρι και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου απέστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αποκαταστήσει όλα τα προβλήματα, που καταγράφει η έκθεση της Διεύθυνσης Υγείας, κυρίως καθαριότητας και υγιεινής, μέσα σε ένα μήνα, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προχωρήσει στο κλείσιμο του χώρου.

Είναι χρόνια τώρα ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, και στην ουσία βασανισμού, εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης χιλιάδων προσφύγων, που αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα σκουπίδια, πεταμένοι και εγκαταλελειμμένοι σ’ ένα παγιωμένο αδιέξοδο. Εκτός από τον τρόμο που βιώνουν οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, η επιδείνωση του εφιάλτη της Μόρια τροφοδοτεί την κοινωνίας της Λέσβου με ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά. Έχει προηγηθεί η άνανδρη και βάναυση επίθεση στους συγκεντρωμένους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, που καταδίκασε η κυβέρνηση στα λόγια, διαμορφώνοντας και επιδεινώνοντας όμως στην πράξη τις εκρηκτικές συνθήκες ώστε να πληθαίνουν οι φασιστικές απειλές, να στήνεται μια εθνικοφρενική παραληρηματική ρητορική που βάζει στο στόχαστρο όλων των δεινών τους πρόσφυγες, αλλά και όσους υποστηρίζουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ακροδεξιάς βίας. Αντιδραστικά στοιχεία συσπειρώνονται, τρομοκρατώντας δημοκρατικούς πολίτες και δημοσιογράφους που καταγγέλλουν τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Και αυτές οι συνθήκες πανάθλιας διαβίωσης για τους πρόσφυγες και πρόσφορο έδαφος ανόδου ξενοφοβικών αντιλήψεων και εκφασισμού της κοινωνίας, αφορούν και στα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου συνολικά σε κέντρα κράτησης χωρητικότητας 6.000 ατόμων βρίσκονται 19.000 άνθρωποι!

 

Η αναίσχυντη και κυνική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι βαριές κυβερνητικές ευθύνες, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βίτσα, που επιχειρεί να αιτιολογήσει όλη αυτήν τη φρίκη που διαχειρίζεται με απίστευτες ακροβασίες, ρίχνοντας το μπαλάκι μια στην αύξηση των ροών -δηλαδή στους ίδιους τους πρόσφυγες που προσεγγίζουν τα νησιά- λες και πρόκειται για τουρίστες και όχι για ανθρώπους ξεριζωμένους, μια στην ανεπάρκεια προσωπικού και στις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία. Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, αυτή την εφιαλτική κατάσταση ο υπουργός την αποδίδει στην αναποτελεσματική επαναπροώθηση πίσω στην Τουρκία, ενώ είναι ακριβώς αυτή η κατάπτυστη συμφωνία, την οποία με χέρια και πόδια επικύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε φορά επικαλείται ευλαβικά, που επιβάλλει τον διπλό εγκλωβισμό στα κέντρα κράτησης των νησιών, για όλους τους αιτούντες άσυλο. Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τις απελάσεις προσφύγων από τη Γερμανία πίσω στην Ελλάδα. Λίγο πολύ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέστησε σαφές ότι το στρατόπεδο της Μόριας δεν πρόκειται να αποσυμφορηθεί άμεσα, περιμένοντας προφανώς εντολές από το ιερατείο των Βρυξελλών και εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Επικαλείται μάλιστα ότι μεταφέρθηκαν γύρω στα 3.000 άτομα, αλλά έφτασαν 5.500, αριθμοί που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί, ενώ υπογραμμίζει ότι πρώτος διαπίστωσε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή, οπότε μάλλον το υπουργείο δεν φέρει και καμία ευθύνη. Ο ρόλος του περιορίζεται σε παρατηρήσεις και διαπιστώσεις. Η ΝΔ από την πλευρά της, που έχει δώσει δείγματα εξίσου καλής διαχείρισης στο Προσφυγικό -να θυμίσουμε την Αμυγδαλέζα, το Φαρμακονήσι- κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκής στο μείζον ζήτημα της φύλαξης των συνόρων και στην αποτελεσματικότητα των αναχαιτήσεων, δεν προχωράει πιο γρήγορα τις απελάσεις μεταναστών και η εικόνα στα κέντρα κράτησης διασύρει διεθνώς τη χώρα.

Από το 2015 καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί, κανένα μέτρο ανακούφισης, καμία παρέμβαση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της προσφυγικής ιδιότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ακριβώς το αντίθετο, τα πιο απάνθρωπα και βάναυσα μέτρα που κατακουρελιάζουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα θεσπίζονται στις Συνόδους της ΕΕ και υλοποιούνται από τα ντόπια φερέφωνα. Με την ίδια ατζέντα ευθυγράμμισης με τις γερμανικές και γαλλικές θέσεις εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, ζητώντας την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριο­φυλακή – Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, την καλύτερη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Δηλαδή, ένταση της καταστολής και των αναχαιτίσεων, αύξηση των απελάσεων και αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου προς το αντιδραστικότερο. Εξακολουθώντας, η κυβέρνηση, τον εξωραϊσμό και τη συγκάλυψη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που προκαλούν μαζικό ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, δίνοντας γη και ύδωρ στους Αμερικανοευρωπαίους να ρημάζουν γειτονικούς λαούς, συμμετέχοντας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, προσκυνώντας τους προστάτες της και εκτελώντας τις διαταγές τους.

Και επειδή η υποκρισία δεν έχει όρια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαχειρίζεται τη Μόρια, παρουσιάζεται ταυτόχρονα ως υπερασπιστής των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μάλιστα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αποδυνάμωση των ακροδεξιών δυνάμεων που απειλούν την οντότητα της ΕΕ.

Χρύσα Σταυρίδη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το