Για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Τα εκλογικά αποτελέσματα που ως τώρα είναι γνωστά (απομένουν οι ψήφοι των μεταναστών) οδηγούν το ΚΚΕΠ/ΚΑΚΠ στις ακόλουθες παρατηρήσεις:

1.Παρά τις αποκρουστικές και απεγνωσμένες εκκλήσεις προς το αντίθετο, εκ μέρους του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα – που, ως γνωστόν, έδωσε ρητά την υποστήριξή του στο συνασπισμό Σοσιαλιστικού Κόμματος/Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας/Μπλόκου της Αριστεράς – που αυτή τη φορά επεκτάθηκε στον πρώην πρόεδρο Ζόρζε Σαμπάιο, η αύξηση της αποχής (που έφτασε το πιο υψηλό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σε κοινοβουλευτικές εκλογές) εκφράζει την αυξανόμενη και θεμιτή δυσαρέσκεια και περιφρόνηση για τα κόμματα και τους πολιτικούς που βρίσκονταν στην εξουσία, από έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων της πολιτικής τους τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κυβέρνηση του ΣΚ.

2.Μόνο όσοι περιόδευσαν στις γειτονιές, τα μέσα μεταφοράς και τα εργοστάσια, ευρισκόμενοι σε άμεση επαφή με επισφαλώς εργαζομένους, φτωχούς συνταξιούχους χωρίς χρήματα για φάρμακα, γυναίκες επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας που έπαιρναν τον κατώτατο μισθό και έπρεπε να πληρώσουν νοίκια 450 ευρώ, θα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την οργή και το μίσος που αποδείχτηκε με την άρνησή τους να ψηφίσουν τα κόμματα που δεν σταματούν να τους εξαπατούν.

3.Η βαριά ήττα που υπέστη για άλλη μια φορά το ΚΚΠ και πλέον και το Μπλόκο της Αριστεράς ήταν το τίμημα της προδοσίας αυτών των κομμάτων με την υποστήριξή τους στην αντιδραστική κυβέρνηση του ΣΚ του Κόστα που ποτέ δεν σταμάτησε την πολιτική υποταγής στις προσταγές των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ, ούτε τη δίωξη αγωνιζόμενων εργατών.

4.Τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΚ, που είναι κάτω από αυτά που επιθυμούσε ο Κόστα – 10 έδρες πιο κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία -, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία που έχαιρε από πλευράς ΚΚΠ και Μπλόκου, και έτσι έφτασε να λάβει έναν μεγάλο αριθμό ψήφων. Όπως και να ‘χει, είναι βέβαιο ότι το ΣΚ έλαβε μόλις το 20% περίπου των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

5.Αυτό το αντιδραστικό κόμμα δεν θα παραλείψει να κυβερνήσει με τις ίδιες πατερίτσες που τώρα αφορούν τον προϋπολογισμό, με τη βοήθεια των ΜΜΕ που επιδίδονται στην προώθηση κομμάτων χωρίς ιδεολογία, ο ρόλος των οποίων είναι να υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα με αυτά της εργατικής τάξης και των κομμουνιστών. Όμως, επίσης, δεν θα παραλείψει να λάβει υπόψη τη σταθερή αντίθεση και αγώνα των εκμεταλλευομένων, των καταπιεζόμενων και των πατριωτών αυτής της χώρας.

6.Όσον αφορά την ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόματος και του Κοινωνικού-Δημοκρατικού Κέντρου, αυτή εξηγείται, όπως πάντα λέγαμε, από το γεγονός ότι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου εκπροσωπούνται και προστατεύονται τώρα κατάλληλα από το ΣΚ του Κόστα και τις πατερίτσες του.

7.Το κόμμα μας, το οποίο συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές με κύριο πολιτικό στόχο τη διάδοση του προγράμματός του και του κομμουνισμού, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, εν μέσω μιας εκστρατείας επιθέσεων, μποϊκοτάζ και αποσιώπησης από τα ΜΜΕ, δεν κατάφερε να πετύχει τον εκλογικό στόχο του – την ανάδειξη μιας κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης – και, παρότι ανέβηκε σε σχέση με το αποτέλεσμα που πέτυχε στις ευρωεκλογές, έχασε τμήμα των ψηφοφόρων του.

8.Αυτό το γεγονός, ωστόσο, δεν θα το εμποδίσει να συνεχίσει αυτό που έκανε, το μοναδικό μάλιστα σε αυτή την εκλογική μάχη – να καταγγέλλει και να αντιμάχεται με όλη τη δύναμη και πάση θυσία τους διεφθαρμένους, τους οπορτουνιστές, τους προδότες, και όλους τους εχθρούς της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, και θα συνεχίσει να υψώνει μια σημαία που ποτέ δεν θα εξαντλείται στον κοινοβουλευτικό αγώνα, τη σημαία του κομμουνισμού και μιας κοινωνίας ίσων.

Λισαβόνα, 6 Οκτώβρη 2019

Επιτροπή Τύπου

Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογάλων Εργαζομένων/Κίνημα για την Ανασυγκρότηση του Κόμματος του Προλεταριάτου

Μαρία Πάουλα Μάτος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το