Οπλικά συστήματα, συνολικής αξίας τουλάχιστον 5,7 δισ. στερλινών (7,45 δισ. δολαρίων), έχει διαθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον σαουδαραβικό διεθνή συνασπισμό εναντίον της Υεμένης, από την έναρξη του εμφύλιας σύρραξης (σ.σ. 2015) έως σήμερα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω του τηλεοπτικού δικτύου «Sky News», το οποίο επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Πιο αναλυτικά, Λονδίνο και Ριάντ φέρεται να έχουν υπογράψει συμβάσεις προμήθειας όπλων, αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων στερλινών. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση έχει διαθέσει προς πώληση επιπλέον όπλα, αξίας 1 δισεκατομμυρίου στερλινών, σ’ άλλα κράτη-μέλη της διεθνούς συμμαχίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες διάφορων media, η αξία των όπλων θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή των «ανοιχτών αδειών», οι οποίες επιτρέπουν την προμήθεια ενός απεριόριστου αριθμού όπλων κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Η βρετανική κυβέρνηση, με βάση τις ίδιες αναφορές, δεν είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει τη συνολική αξία των αδειών προμήθειας που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Παιδιά αντιμέτωπα με την πείνα.

Ο διεθνής συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας, βομβαρδίζει αδιάκοπα την Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, ανάμεσα τους και χιλιάδες παιδιά, ενώ σε 20 εκατομμύρια εκτιμάται ο αριθμός όσων χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχεδόν 85.000 παιδιά στην Υεμένη ενδέχεται να έχουν λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου, στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» («Save the Children»).

Η οργάνωση παρέπεμψε, συγκεκριμένα, σε στοιχεία που παρείχαν τα Ηνωμένα Έθνη και τα οποία αφορούν σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

«Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνει ένα παιδί σχεδόν κάθε δέκα λεπτά», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα παιδιά που λιμοκτονούν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ζωτικά τους όργανα, των οποίων η λειτουργία σταδιακά εξασθενεί, μέχρι να σταματήσει τελείως. Παράλληλα, η άμυνα του οργανισμού τους είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις διάφορες λοιμώξεις. «Οι γονείς αναγκάζονται να βλέπουν τα παιδιά τους να αργοπεθαίνουν χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι», σημειώνεται.

Οι… «ευρωπαϊκές αξίες» και τα 50.000 νεκρά παιδιά της Υεμένης

Στις 25 Οκτώβρη 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας να ασκηθεί εμπάργκο πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία. Οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, δια στόματος Μέρκελ και Μακρόν, απείλησαν δημόσια να σταματήσουν τις πωλήσεις πολεμικού υλικού στους σαουδάραβες εφόσον αποδειχθεί ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ ακριβώς είναι που αναδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, με τον πλέον χυδαίο τρόπο, η απύθμενη υποκρισία των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Και εξηγούμαστε: Έπρεπε να δολοφονηθεί στο σαουδαραβικό προξενείο της Κων/πόλης ένας διάσημος – επικριτικός απέναντι στο καθεστώς – δημοσιογράφος προκειμένου η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων απέναντι στη Σαουδική Αραβία!

Από το 2014, επί τέσσερα χρόνια, με την συνδρομή και ανοχή των κυβερνήσεων της Ε.Ε (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης) και των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία μακελεύει κυριολεκτικά το λαό της Υεμένης. Από αυτό το βήμα έχουμε αναφερθεί στα εγκλήματα του αιμοσταγούς σαουδαραβικού καθεστώτος που, με ευρωπαϊκό και αμερικανικό οπλισμό, αιματοκυλά την Υεμένη, δολοφονεί αμάχους, βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, προκαλώντας- σύμφωνα με τον ΟΗΕ- μια απ’ τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Διάβασε και

Παρά τις υποκριτικές μεγαλοστομίες των ιμπεριαλιστών για ειρήνη, παραμένουν ενεργά τα μέτωπα σε Συρία-Παλαιστίνη-Υεμένη

 

ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Μεθοδική και αθέατη εξόντωση και λιμοκτονία του λαού της Υεμένης

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το