Σε ένα ανεπανάληπτο κρεσέντο υποκρισίας και αθλιότητας, κυβέρνηση, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, κλπ., ψήφισαν την τροπολογία για τα «μέτρα» προς τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, καλύπτοντας τις διαχρονικές ευθύνες τους στο θέμα της εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών και του αιγιαλού.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς για τις ψευτοπαροχές των πολιτικών ταγών: Τα 20 εκατ. € για τη στήριξη ολόκληρης της κατεστραμμένης περιοχής; Τα 5.000 € ανά κατεστραμμένο σπίτι ή ανά κατεστραμμένο αυτοκίνητο; Την αποφυγή άμεσης και κατά 100% αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών; Τις αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να μπουν και οι τράπεζες στην κομπίνα; Την …προσωρινή απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για τα καμένα αυτοκίνητα; Την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο; Πρόκειται κυριολεκτικά για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τόσο τις άμεσες ανάγκες των θυμάτων, αλλά ούτε και τη δυνατότητα στέγασης ή κάλυψης στοιχειωδών αγαθών, πόσω δε μάλλον την αποκατάσταση των καμένων σπιτιών. Παράλληλα, επιχειρώντας κάθε απόσειση ευθυνών, η κυβέρνηση δια στόματος Δ.Καμμένου, κατέληξε εμμέσως πλην σαφώς στο πασίγνωστο «μαζί τα κάψαμε»! Και προφανώς η αναφορά γίνεται για τα αυθαίρετα, την άναρχη δόμηση και τη λαβυρινθώδη ρυμοτομία των καμένων περιοχών. Σκίζει τα ρούχα της η κυβέρνηση καταγγέλλοντας διαχρονικά όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις για το όργιο της ψηφοθηρικής αυθαιρεσίας. Εξεγείρονται με θράσος οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. εναντίον του οποιουδήποτε αναφέρεται στις κυβερνητικές ευθύνες. Κομπάζει ο Τσίπρας ειρωνευόμενος τη ΝΔ για το έγκλημα των αυθαιρέτων επί των ημερών της.

Και πότε όλ’ αυτά;

Όταν μόλις στις 9 Ιούνη του 2017 ανάγγελλε –μέσω της προσκείμενης «Εφημερίδας Συντακτών»- τη μονιμοποίηση των αυθαιρέτων με μεγάλες εκπτώσεις και πολλές δόσεις!!! Και προφανώς υπάρχει τεράστια απόσταση από την αυθαίρετη παράγκα του εξαθλιωμένου εργάτη στις φτωχοσυνοικίες του Κερατσινίου μέχρι τη βιλάρα-φρούριο του εφοπλιστή στα όρια του αιγιαλού, την οποία φωτογράφιζε το σχετικό άρθρο.

Να σημειώσουμε πως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει έλλειψη 4.000 έμπειρων πυροσβεστών. Από την υπάρχουσα δύναμη 700 είναι εγκατεστημένοι μόνιμα στο αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος» και άλλοι 500 στα αεροδρόμια της Fraport! To Π.Σ χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση, τόσο σε έμψυχο προσωπικό, όσο και σε μηχανήματα, οχήματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα.

★★★

Η τροπολογία που ψηφίστηκε, αποτελεί το απαύγασμα της κυβερνητικής παραπλάνησης και της αντιπολιτευτικής διγλωσσίας. Θυμίζουμε πως την ίδια τροπολογία –για τη λήψη δηλαδή άμεσων μέτρων που ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ- κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2000 η κυβέρνηση Σημίτη για την αλήστου μνήμης περιπέτεια του πλωτού φέρετρου «Εξπρές Σαμίνα» που στοίχισε το χαμό 81 ανθρώπων. Οι τότε ευθύνες –όπως και τώρα- φορτώθηκαν στον υποκειμενικό παράγοντα (έπλεε με χρήση αυτόματου πιλότου με ευθύνη του πληρώματος φυλακής γέφυρας), η κακή πορεία στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι ελλείψεις και τα λάθη γενικά και αόριστα στον κρατικό μηχανισμό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης-εφοπλιστών για τη βύθιση τόσων και τόσων σαπιοκάραβων στο βωμό του κέρδους. «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» συμπλήρωνε τότε, ξεδιάντροπα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, ξεχνώντας προφανώς ότι οι ίδιες ακριβώς λέξεις έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη συγκάλυψη του ναυαγίου του «Ηρά­κλειον» στη Φαλκονέρα, για το τσαλάκωμα του πρωθυπουργικού FALCON, για την κατάρρευση της τενεκεδένιας ΡΙΚΟΜΕΞ και της ΦΑΡΑΝ, για τις πλημμύρες της Μάνδρας, για τις πυρκαγιές στην Ηλεία, την Πεντέλη και στον Βαρνάβα, για τους σεισμούς, για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες όλων των περασμένων χρόνων όπου οι κυβερνήσεις αποφαίνονται αναφερόμενες είτε στα «φυσικά» αίτια είτε στην …κακοδαιμονία του τόπου. Κι έρχεται στο νου ο κυνισμός με τον οποίο αποφάνθηκε ένας από τους «υπεύθυνους» πρωθυπουργούς (ο Κ.Σημίτης) και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα στη χώρα μας: «Αυτή είναι η Ελλάδα»!!!

Κάτω από αυτό το ζοφερό κλίμα, αλλά και το φόβο ενός γενικευμένου ξεσπάσματος να απειλεί να οξύνει παραπέρα την κυβερνητική κρίση, συνεδρίασε άρον-άρον το κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου με μια ήπια αυτοκριτική και την ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης»(;) από τον Α.Τσίπρα, να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, με τη συμβολή πάντα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Παράλληλα, μπήκε δήθεν σε εφαρμογή η τροπολογία για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Σχετικά μάλιστα με την άμεση(;) κατεδάφιση των αυθαιρέτων, ο λαύρος υπουργός Εσωτερικών, Π.Σκουρλέτης, πριν αναδομηθεί, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι: «Οφείλουμε να το πάμε μέχρι τέλος», για να τα «μαζέψει» αμέσως μετά αναφερόμενος στις δήθεν 3.500 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων αυθαιρέτων: «Είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι 3.500 αυθαίρετα θα κατεδαφιστούν τους επόμενους μήνες»! Φυσικά, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πρόκειται να συγκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο, όπως δεν συγκρούστηκε ο Α.Τρίτσης στη δεκαετία του ’90 για την αυθαίρετη δόμηση κατοικιών πάνω στη θάλασσα από μεγιστάνες του πλούτου, το κλείσιμο με μάντρες τής ελεύθερης πρόσβασης προς τις ακτές και τον εγκλωβισμό ανθρώπων σε περιπτώσεις θεομηνιών. Όπως δεν συγκρούστηκαν ποτέ όλες οι αστικές κυβερνήσεις για το μπάζωμα των ρεμάτων, τις εργολαβικές αυθαιρεσίες, το κράτος των φωτογραφικών αναθέσεων, το ατιμώρητο των παραλείψεων, την πολιτική της αντιπαροχής και της οικοπεδοποίησης. Να πώς το φυσικό αίτιο (πυρκαγιά, μετεωρολογικό φαινόμενο, θεομηνία, κ.α.) μετατρέπεται σε πολιτικό.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα με την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού είναι τα έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι υποδομές πρόβλεψης και πρόληψης, ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης.

Κι όλ’ αυτά σε αντιπαράθεση με τις αστικές επιλογές που θυσιάζουν τις ανθρώπινες ζωές στο βωμό των ιδιωτικών τους συμφερόντων.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το