Το «ελπιδοφόρο εγχείρημα» νεκρανάστασης του χρεοκοπημένου πασοκισμού, με όχημα το ΚΙΝΑΛ, που πριμοδότησαν και στήριξαν ισχυρά οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας εξακολουθεί να παραδέρνει σε βαθιά κρίση. Το βαρύ μνημονιακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό πυλώνα του νέου διπολισμού, καθηλώνουν το κόμμα της Φ. Γεννηματά σε ρόλο κομπάρσου στο πολιτικό σκηνικό.
Στη συγκυρία, η διακηρυγμένη πρόθεση «ευρείας συναίνεσης στα μείζονα εθνικά θέματα» εκ μέρους της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, έχει οδηγήσει το κεντροαριστερό δεκανίκι σε ρόλο συμπληρώματος της Δεξιάς, παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις.
Για να χρυσώσει το χάπι, η Φ. Γεννηματά λογοκοπεί στα πλαίσια των «ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», αφενός πως «τελειώνει ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση».Αφετέρου εξαπολύει τα πυρά της κατά του Α. Τσίπρα «που δεν μπορεί να χαράξει αντιπολιτευτική γραμμή».
Στα πλαίσια αυτά η αιφνιδιαστική προαναγγελία από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος πριν την προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, πυροδοτώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των αλληλοϋποβλεπόμενων φατριών.
Με πρόδηλο στόχο την εδραίωση της ηγεσίας της, η Φ. Γεννηματά -και αφού οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της με τον Ν. Ανδρουλάκη για την επίτευξη συμβιβαστικής φόρμουλας δεν καρποφόρησαν- ανακάλυψε ξαφ­­νικά ότι «αυτή η εκκρεμότητα τροφοδοτεί την εσωστρέφεια που σε αυτήν την φάση είναι καταστροφική και διαλυτική».
Να θυμίσουμε απλώς πως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «παραμένει σε εκκρεμότητα»…από τον Απρίλη του 2017, όταν η αρχηγός του «αποφάσισε» εν μία νυχτί την κατάργηση όλων των οργάνων.
Από τότε, και καθώς ο περιβόητος νέος φορέας αποδείχτηκε πουκάμισο αδειανό, πλήθυναν οι φωνές των αντιπολιτευόμενων δελφίνων (πέραν των Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη και οι Ν. Παπανδρέου και Γερουλάνος) που ζητούν επανενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται εξάλλου και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Μαλέλη (που τα έσπασε την επαύριο των εκλογών του Ιούλη με την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και παραιτήθηκε από γραμματέας επικοινωνίας εξαιτίας του «μη ικανοποιητικού» αποτελέσματος της κάλπης), να ιδρύσει την λεγόμενη «κίνηση 81», με δημαγωγικές αναφορές στον Α. Παπανδρέου.
Η Φ. Γεννηματά προτάσσει την ανάγκη «να προσαρμόσουμε το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στην ενιαία λειτουργία του ΚΙΝΑΛ». Προτείνει τη διεξαγωγή του επίμαχου συνεδρίου με τη συμμετοχή …όσων είχαν εκλεγεί στην πανηγυρική φιέστα του ΚΙΝΑΛ τον περασμένο Μάρτη, των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), αλλά και των συνέδρων του αλήστου μνήμης πασοκικού συνεδρίου…του 2015, για να «αποφασίσουν» τις καταστατικές αλλαγές.
Με προπαγανδιστικό περιτύλιγμα ότι «η διαρχία δεν μπορεί να γίνει δεκτή», η Γεννηματά επιχειρεί να περάσει στο καταστατικό την «πρόνοια» ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι de jure και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…ώστε να ανανεωθεί αυτόματα η θητεία της στην ηγεσία του κόμματος, που έχει λήξει εδώ και έξι μήνες, τουλάχιστον ως το 2021, όταν λήγει και η θητεία της ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Απέναντι στη στρατηγική συγκρότησης και ανάδειξης του ΚΙΝΑΛ ως κύριου φορέα που «είναι μονόδρομος… όποιος θέτει θέμα ανατροπής αυτής της στρατηγικής για ενεργοποίηση εκ νέου του ΠΑΣΟΚ… οδηγεί στη διάλυση (το ΚΙΝΑΛ)… υπηρετεί τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα σφραγίδα για προσωπικές φιλοδοξίες», επιτέθηκε ο Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για συνέδριο περιφρόνησης της βάσης. Κατηγόρησε εκ νέου τη Γεννηματά που «έχει καταργήσει όλα τα όργανα».
Απέφυγε ωστόσο για άλλη μια φορά να σηκώσει το γάντι σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ.
Πιο καυστικός ο Ξεκαλάκης μίλησε για πραξικόπημα της ηγεσίας, για νόθο συνέδριο με διορισμένους συνέδρους και στημένο αποτέλεσμα. Ζήτησε από τη Φ. Γεννηματά «να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής της για να μην καταγραφεί ως η πολιτικός που ενταφίασε το ΠΑΣΟΚ».
Με τη σειρά του ο Γερουλάνος έκανε λόγο για αποφάσεις «που παίρνονται σε κλειστά δωμάτια» καταγγέλλοντας κι αυτός «μια διαδικασία που δεν προβλέπεται…το μόνο που μας ζητείται είναι η επιμήκυνση της θητείας της ηγεσίας…ένα συνέδριο που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην ποταμοποίησή του».
Τελικά κατόπιν της οργισμένης αντίδρασης της Φ. Γεννηματά κατά των εσωκομματικών δελφίνων «που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συναίσθημα των αγνών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ», ο Γερουλάνος χαμήλωσε προσωρινά τους τόνους.
Ανακοίνωσε «σε ένδειξη διαμαρτυρίας» για τις μπηχτές της ηγεσίας περί «προσωπικών στόχων των αντιπάλων της» την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παριστάνοντας δήθεν τον απλό στρατιώτη της παράταξης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια επίδειξη καλής θέλησης προχώρησε στη μετάθεση του φαστ-τρακ συνεδρίου το διήμερο 23-24 Νοέμβρη επιχειρώντας κατά τα λοιπά με τη χειραγώγηση της προκαθορισμένης, ασφυκτικής διαδικασίας να εμπεδώσει την κυριαρχία της και να εκτονώσει τον «κλεφτοπόλεμο» που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, με τελευταίο κρούσμα την παραφωνία του Καστανίδη.
Πασχίζει παράλληλα με τις «εποικοδομητικές» πρωτοβουλίες της (όπως η αιφνιδιαστική συνάντησή της με τον Στουρνάρα, όπου τάχθηκε κατά των νέων χρεώσεων των τραπεζών και υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών), να βγάλει το κεντροαριστερό δεκανίκι από το τέλμα φτιασιδώνοντας όψιμα για τα μάτια του κόσμου το προφίλ της «κοινωνικά ευαίσθητης» αντιπολίτευσης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το