Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω τουίτερ ότι πρόκειται να χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό», το αντιφαστικό κίνημα! Ο Αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει στο κίνημα Antifa την ευθύνη για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

«Η βία που οργανώνεται και διαπράττεται από το Antifa (σ.σ. συντομογραφία της λέξης anti-fascists) και άλλες παρόμοιες οργανώσεις…συνιστά εσωτερική τρομοκρατία και θα αντιμετωπισθεί ως τέτοια», έγραψε ο Τραμπ στο τουίτερ. Αλλά όπως έγραψε η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Monde, η εξέγερση στις ΗΠΑ, εκτός από το πρόβλημα ρατσισμού που ενδημεί στο σύστημα, έχει και βαθύ κοινωνικό υπόβαθρο. Μαζική ανεργία, ανισότητα που αυξάνεται από την πανδημία, αστυνομική βία, ανεμπόδιστη ακροδεξιά και νεοναζί, κι ένας πρόεδρος που ρίχνει λάδι στη φωτιά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα γράφει η Μισέλ Γκόλντμπεργκ, αρθρογράφος στους New York Times.  

Τα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να αντέξουν το πλήθος των ασθενών της πανδημίας, η οικονομία της χώρας έχει σταματήσει, η ανεργία έχει φθάσει στο ζενίθ [περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνεργοι καταγράφηκαν μέχρι τις 28 Μαΐου]. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς υπαλλήλους έχει υποβάλει αίτηση για παροχές.

Μπροστά από τράπεζες τροφίμων, υπάρχουν ουρές αυτοκινήτων που εκτείνονται για πολλά μίλια. Βαριά οπλισμένοι διαδηλωτές (ακροδεξιοί) εχθρικοί στην καραντίνα βγήκαν στους δρόμους παντού. Σε όλη τη χώρα, μια ασθένεια που σχεδόν κανείς δεν είχε ακούσει πριν από ένα χρόνο έχει ήδη σκοτώσει 100.000 ζωές.

Και σ’ αυτή τη συγκυρία, ένας αστυνομικός της Μινεάπολης δολοφόνησε πατώντας με το γόνατό του στο λαιμό τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ. Καθώς πεθαίνει, ο Floyd φώναζε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, μια καταγγελία που θυμίζει τα τελευταία λόγια του Eric Garner, του οποίου ο θάνατος το 2014 δημιούργησε το κίνημα Black Lives Matter [«η μαύρη ζωή έχει αξία»]. Τώρα το “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” έγινε το σύνθημα ενός κόσμου που το σύστημα τον πατάει στο λαιμό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το