Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τ.Θ. 30084 Τ.Κ. 10033, Αθήνα Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: sekarchaeologists@gmail.comhttp://www.seka.net.gr

Τραπεζικό και κυβερνητικό φακέλωμα σε βάρος του συνδικαλισμού

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά του ΣΕΚΑ μπόρεσαν τελικώς στα μέσα Ιουλίου 2019 και επανέκτησαν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό τραπέζης του Συλλόγου. Θυμίζουμε ότι με το πέρας της θητείας ενός εκάστου ΔΣ του ΣΕΚΑ, καθώς το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο παραδίδει τη διοίκηση σε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, και για όσο διαρκεί αυτή η μετάβαση, «παγώνει» ο λογαριασμός τραπέζης του Συλλόγου, και τουλάχιστον μέχρι να οριστούν οι νέοι εκπρόσωποι και διαχειριστές των οικονομικών του.

Μετά τις εκλογές του Συλλόγου στις 7 Απριλίου του 2019 και την πολύ γρήγορη συγκρότηση ΔΣ του ΣΕΚΑ στις 13 Απριλίου 2019, απαιτήθηκε από την τράπεζα στην οποία ως Σύλλογος τηρούμε λογαριασμό, μια σειρά από έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιήσεις, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, η απόκτηση και η κατάθεση των οποίων απαίτησε αρκετό χρόνο (αλλά και χρήμα). Συγκεκριμένα ζητήθηκαν:

Από τον Σύλλογο:

-Πιστοποιητικό περί κατάθεσης Σωματείου

-Καταστατικό Σωματείου

-Πρακτικό εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής

-Πρακτικά αρχαιρεσιών

-Πρακτικό μη προσβολής αρχαιρεσιών

-Πρακτικό συγκρότησης ΔΣ (πλήρες)

-Πρακτικό εξουσιοδότησης ταμία

-Δήλωση ταυτότητας πραγματικού δικαιούχου

-Σφραγίδα Συλλόγου

Από φυσικά πρόσωπα, γραμματέα και πρόεδρο:

-Ταυτότητα

-ΑΜΚΑ

-Εκκαθαριστικό Εφορίας

-Λογαριασμός ΔΕΚΟ (ή μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας από το TAXISNET)

-Βεβαίωση από πάροχο κινητής τηλεφωνίας

-Εκκαθαριστικό μισθοδοσίας ή βεβαίωση ανεργίας

-Δείγμα υπογραφής

Για πρώτη φορά ζητήθηκαν από φυσικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο και τη γραμματέα του Συλλόγου, πρακτικώς να ανοίξουν κωδικό πελάτη στην τράπεζα, και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι (ορθώς) δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον λογαριασμό του Συλλόγου, δικαίωμα το οποίο διατηρεί μόνο ο ταμίας του Συλλόγου.

Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Σύλλογο, ολόκληρο το πρακτικό συγκρότησης του ΔΣ, δηλαδή όχι μόνο το απόσπασμα εκείνο που αφορά τη σύνθεση του  Διοικητικού Συμβουλίου και την ανάδειξη του Προεδρείου του ΣΕΚΑ, αλλά η πλήρης καταγραφή όλων όσα συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚΑ. Η απαίτηση της τράπεζας για το πλήρες αυτό πρακτικό, μπορεί σήμερα να μοιάζει με μια «τυπική προϋπόθεση» για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού του Συλλόγου, έχει όμως τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ανοιχτή παρέμβαση στα εσωτερικά του Συλλόγου. Η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να γνωρίζει τι συζητάει ο Σύλλογος στις συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου!

Το πρόβλημα που περιγράφουμε δεν αφορά μόνο τον Σύλλογό μας, ούτε αφορά μόνο την τράπεζα στην οποία διατηρεί λογαριασμό ο Σύλλογός μας.

Τα 250 δις που έλαβαν οι τράπεζες τα μνημονιακά χρόνια πρακτικώς από τις τσέπες του ελληνικού λαού, τις βοήθησαν να διασωθούν και να «εκσυγχρονίστουν» ώστε να επανέρχονται σήμερα (φαινομενικώς) δριμύτερες, απαιτώντας ολοένα πιο πιεστικά από τους πελάτες τους αλλά και από όλες τις συλλογικότητες που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό, ένα πλήρες φακέλωμα προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Οι νέες αυτές λειτουργίες των τραπεζών «δένουν» μια χαρά με τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Εργασίας, για κανονικό φακέλωμα των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων («Δημιουργούμε ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, για να ξέρουμε πλέον και να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Το καταγράφουμε ηλεκτρονικά και γνωρίζουμε πλέον και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι») και ηλεκτρονική ψήφο για την κήρυξη απεργίας («Όσον αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες της απεργίας, για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να έχει δικαίωμα να ψηφίζει και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς, όπως γινόταν δεκαετίες στην πατρίδα μας») τα οποία προαναγγέλθηκαν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων (21/07/19) από τον κ. Βρούτση, ξεδιπλώνοντας χωρίς περιστροφές το αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον που οραματίζεται για τον συνδικαλισμό.

Καταγγέλλουμε το τραπεζικό φακέλωμα!

Να μην περάσουν οι κυβερνητικοί αντι-συνδικαλιστικοί σχεδιασμοί!

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας

 στην απεργία! Να προασπίσουμε τον ελεύθερο συνδικαλισμό!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το