Τη μέρα που ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Καμμένος, πρό­τεινε στην Ουάσιγκτον τη δημιουργία «τόξου σταθερότητας» στα βό­ρεια σύνορα της χώρας και τη διαμόρφωση νέου αμερικανονατοϊκού άξονα για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, στην κρητική Ελούντα, πραγματοποιούνταν η 6η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου με ψευδεπίγραφο στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακή σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Κοινός παρανομαστής η προσαρμογή των εμπλεκομένων χωρών και πρώτα-πρώτα της Ελλάδας, στις γεωστρατηγικές επιλογές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με άμεσο έπαθλο τον έλεγχο δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής και τη φαραωνική α­νά­πτυξη υποδομών που πέρα από τα υποβρύχια δίκτυα φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια για το νέο Κάιρο και τη δι­άνοιξη δεύτερης Διώρυγας στο Σουέζ.

Στη βάση αυτών των σχεδιασμών οι κυρίαρχες τάξεις των χωρών της περιοχής, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις και συμμαχίες τους προκειμένου να αποσπάσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σαν μεσάζοντες των ιμπεριαλιστών.

«Η Σύνοδος αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφά­λειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή», σημειώνει η Αθήνα.

Στο επίκεντρο των διμερών και τριμερών συνομιλιών βρέθηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και η εκμετάλλευσή τους, με στόχο τη διευθέτηση των «τεχνικών δυσκολιών» προκειμένου να προωθηθούν απρόσκοπτα τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών πετρελαϊκών κολοσσών, που δραστηριοποιούνται κιόλας στην περιοχή.

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Κρήτη το σημείο – κλειδί των επιχειρηματικών σχεδιασμών και υποστήριξε ότι για την καλύτερη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου απαιτείται και «αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των τριών κρατών» επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αποτελούν προπαγανδιστικά φληναφήματα οι διακηρύξεις για «συνεργασία» η οποία αποτελεί δήθεν «πυλώνα σταθερότητας». Αντίθετα αποδεικνύεται ότι στην πράξη προετοιμάζονται για πολεμικές περιπέτειες. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε «μεγάλες ευκαιρίες» που ανοίγονται για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης και λόγω της ανάπτυξης του «East Med».

Για τον συντονισμό και τον έλεγχο της «δουλειάς» στους παραπάνω τομείς αποφασίστηκε και η λειτουργία Γραμματείας με έδρα την Κύπρο.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για τους πραγματικούς κινδύνους του εγχειρήματος ο Τσίπρας αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Αιγύπτιο πραξικοπηματία, Σίσι, μιλώντας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να βρεθεί τρόπος «να παρακάμψουμε τις τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία». Πρόσθεσε ότι αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, «στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων, την προστασία τους από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες». Οι τεχνικές δυσκολίες αφορούν βέβαια στις πάγιες τουρκικές απαιτήσεις, για να πάρει (η Άγκυρα) σοβαρό μερίδιο στη μοιρασιά του πλούτου της Μεσογείου. Από ‘κει φυσικά εκπορεύονται και οι απειλές, ενώ οι συνεργασίες με τρίτες ισχυρές χώρες αυτές καθορίζονται από τα κάθε φορά γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Όσο για τις αναφορές, από την Ελούντα, στο Παλαιστινιακό, στο Κυπριακό, στο Μεταναστευτικό και στη Συρία, μόνο ευχολόγια αποτελούν για να θολώνουν το πολιτικό τοπίο και να αποπροσανατολίζουν τους λαούς για τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της δραστήριας συμμετοχής Ελλάδας και Κύπρου σε αμερικανόπνευστους άξονες με τα αιματοβαμμένα καθεστώτα του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το