Τη διακήρυξη αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα διαφιλονικούμενα εδάφη των Υψιπέδων Γκολάν υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η σχετική τελετή μάλιστα, διεξήχθη παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων να κάνει λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου. Αντίστοιχου ύφους ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η Άγκυρα, όσο και η Δαμασκός.

Απαντώντας στην αμερικανική κίνηση, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου επανέλαβε την πλήρη στήριξη των αραβικών κρατών στη συριακή κυριαρχία της περιοχής.

Παράλληλα, σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την απόφαση της Ουάσινγκτον.

Το Τελ Αβίβ έλαβε τον έλεγχο των Υψιπέδων από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών», το 1967. Επισήμως προσάρτησε την κατειλημμένη περιοχή το 1981. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί την αναγνώριση των Υψιπέδων ως ισραηλινού εδάφους.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μετά από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και το Ιράν, η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψώματα του Γκολάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε έντονα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν.

«Λυπούμαστε και καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν, που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Αυτή η ατυχής απόφαση, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του ψηφίσματος 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1981) αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει την προσέγγισή της για να αποτελέσει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης στη Μέση Ανατολή», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του την Δευτέρα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ ήταν άκυρη για την Τουρκία.

Ο Καναδάς αρνείται να αναγνωρίσει τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινή επικράτεια 

Ο Καναδάς προστέθηκε στους σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίοι δεν συμφώνησαν με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τα Υψώματα του Γκολάν ως τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η Οτάβα δεν αναγνωρίζει τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος, μετά την αναγνώριση των εδαφών αυτών ως τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο, ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει τον μόνιμο έλεγχο του Ισραήλ πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η μακρόχρονη θέση του Καναδά παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η ανακοίνωση. «Η προσάρτηση εδάφους με χρήση βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Κάθε δήλωση περί μονομερούς αλλαγής των συνόρων είναι αντίθετη με τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το