Ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News ότι η επιδημία κορονοϊού θα μπορούσε να είναι κάτι καλό για την αμερικανική οικονομία καθώς θα επαναφέρει θέσεις εργασίας.

“Γεγονός είναι ότι δίνει στις επιχειρήσεις ακόμα ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσουν όταν περάσουν την ανασκόπηση της αλυσίδας εφοδιασμού τους”, δήλωσε ο Ρος, προσθέτοντας ότι “είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου που πρέπει να λάβει υπόψη ο κόσμος. Έτσι, πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην επίσπευση της επιστροφής των θέσεων εργασίας στη Βόρεια Αμερική”.

Τα σχόλια του αξιωματούχου για επιχειρηματικούς λόγους αγνοούν το γεγονός ότι από την Πέμπτη έχουν επιβεβαιωθεί 8.137 κρούσματα του Wuhan coronavirus στην ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 171 θανάτων.

Παρά τις προβλέψεις του Ross, η επίδραση του νέου ιού μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία με γενικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2002 και το 2003, η παγκόσμια οικονομία έχασε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια· Και ο νέος κορονοϊός έχει ήδη μολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα από το SARS.

Ωστόσο, για τον οικονομολόγο Shang-Jin Wei, από την Columbia Business Schoool της Νέας Υόρκης, “ο ιός θα έχει μόνο περιορισμένο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο” στην ίδια την Κίνα.

Ο εμπειρογνώμονας βασίζει την εκτίμησή του σε τρεις σημαντικούς παράγοντες μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις του ιού: το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται τώρα στην εποχή του διαδικτυακού εμπορίου, οπότε οι πωλήσεις χωρίς σύνδεση δεν θα έχουν αντίκτυπο στις συνολικές συναλλαγές· ο ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος από το SARS, και “ευτυχώς” μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, η Κίνα μπορεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την κρίση υγείας και να εκπληρώσει την υπόσχεσή της στο πλαίσιο της συμφωνίας για εισαγωγή περισσότερων αγαθών.”

Ωστόσο, οι αγορές έχουν τρομάξει από τη στιγμή που προέκυψαν νέα για τον ιό νωρίτερα αυτό το μήνα.

Επιχειρήσεις έχουν επίσης κλονιστεί, όπως η Google της Alphabet Inc και η ΙΚΕΑ της Σουηδίας, οι οποίες ήταν οι τελευταίες που έκλεισαν προσωρινά τις κινεζικές δραστηριότητές τους. Η Samsung Electronics Co Ltd της Νότιας Κορέας επέκτεινε το κλείσιμο των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς για ορισμένες κινεζικές εγκαταστάσεις παραγωγής.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αερογραμμών, της Iberia, της Air France, της Lufthansa, της Air Canada, της American Airlines και της British Airways.

Πηγή: https://www.telesurenglish.net/news/Coronavirus-Epidemics-is-a-Business-Opportunity-Ross-admits-20200130-0011.html?fbclid=IwAR1nVZSHLtP_h_6tCfMCdphJPVqx7rtLu0hPq6WqNNU3UPEXFcd0DEVgEMw μέσω guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το