Τα σχολεία δεν βρέθηκαν τυχαία στο στόχαστρο εθνικιστικών και φασιστικών κύκλων, τον περασμένο μήνα. Το κλίμα διχασμού που καλλιεργήθηκε στη μαθητική κοινότητα στρέφεται τώρα στους καθηγητές εκείνους που δεν είχαν κλείσει το στόμα, όταν εντόπισαν τον φασιστικό κίνδυνο, τον ονομάτισαν, τον εξήγησαν στα παιδιά και τον κατήγγειλαν.

Γι’ αυτό και οι φασιστικές ομάδες βάλλουν τώρα εναντίον πολύ συγκεκριμένων καθηγητών και πάντα με πολύ ιδιαίτερους τρόπους, μια συνάρτηση απειλών και υποτιμητικών σχολίων, προκειμένου να καμφθεί το ηθικό κύρος αρχικά και, αν αυτό δεν είναι δυνατό, με ευθείες προσωπικές επιθέσεις, προκειμένου να επικρατήσουν διά του φόβου. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά και στη δυτική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά αρκετοί εκπαιδευτικοί προτίμησαν μέχρι τώρα να μη δώσουν διάσταση.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα της “Εφ.Συν”, δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με καθηγητή λυκείου στο Ωραιόκαστρο, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει πριν από μερικές μέρες μια χυδαία ναζιστική επίθεση με συνθήματα που γέμισαν τον περίβολο του σχολείου όπου υπηρετεί, με στόχο τον εκφοβισμό του. Τα συνθήματα «ξέρουμε το σπίτι σου», «σε περιμένει κρεμάλα» αναφέρονταν ονομαστικά στον καθηγητή και είχαν όλα υπογραφή αγκυλωτούς σταυρούς.

Μόνο που ο συγκεκριμένος δεν σιώπησε και, όντας ενεργός και μαχητικός συνδικαλιστής, έφερε το θέμα στην τοπική ΕΛΜΕ, η οποία όχι μόνο τον στηρίζει, αλλά με χθεσινή της ανακοίνωση πέρασε στην αντεπίθεση, ζητώντας από «τις ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, καθώς και τα εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία να καταγγείλουν την επίθεση σε βάρος του συναδέλφου μας, καθώς και μια σειρά παρόμοιων φασιστικών επιθέσεων που συνεχίζονται».

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, η πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ, Πόπη Σαραϊδάρη, δηλώνει ότι «το περιστατικό συνδέεται με το κλίμα των τελευταίων ημερών που καλλιέργησαν φασιστικοί θύλακες στα σχολεία της περιοχής, η οποία δυστυχώς έχει γίνει γνωστή και από άλλα αρνητικά περιστατικά ρατσισμού, ξενοφοβίας και φασιστικών εκδηλώσεων».

Σύμφωνα με την κα Σαραϊδάρη, «δεν είναι μόνο το Ωραιόκαστρο ή συνολικά η ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και η δυτική που έχουν παρόμοια προβλήματα, αλλά δεν έχουν αναφερθεί, για να μη στιγματιστούν τα σχολεία». Οπως τονίζει, όμως, «εμείς θα σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί, έχουμε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο είναι θέμα πλέον και όλων των δημοκρατικών κομμάτων και της κυβέρνησης να παρέμβουν τώρα».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, η Ε’ ΕΛΜΕ τονίζεται πως το περιστατικό «έρχεται να προστεθεί στις απειλές και επιθέσεις ακροδεξιών και ναζιστικών ομάδων εναντίον καθηγητών, αλλά και ολόκληρων ΕΛΜΕ, οι οποίες στοχοποιήθηκαν μέσα από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, που έκανε λόγο για “καθηγητάδες που έχει διορίσει το ανθελληνικό καθεστώς” και “άθεους εθνομηδενιστές”, ενώ προχώρησαν σε επιθέσεις κατά μαθητών και κατά γονέων οι οποίοι υπερασπίζονται τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού».
«Νέα απόπειρα εκφοβισμού»

Καταγγέλλουν «τη νέα απόπειρα εκφοβισμού, τις χυδαιότητες και τις απειλές κατά του συναδέλφου μας από αυτούς που επιχείρησαν την πρόσφατη συντονισμένη προσπάθεια εθνικιστικής και φασιστικής εισβολής στα σχολεία, με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα» και δηλώνουν ότι θα συμπαρασταθούν «με όποιον τρόπο χρειαστεί στον συνάδελφό μας και δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, την ελευθερία και τη ζωή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Θα συνεχίσουμε να καλούμε σε πρωτοβουλίες με αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα, αλλά και στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δικαιώματος στη γνώση και τη μόρφωση».

Θυμίζουμε ότι ήταν η ΔΑΚΕ της Ε’ ΕΛΜΕ που είχε εκδώσει την απαράδεκτη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως «όταν στις καταλήψεις βλέπεις σαρανταπεντάρηδες μουσάτους καραφλοκοτσίδες με ταγάρια να ηγούνται, τότε έχεις ένα αυθόρμητο προοδευτικό μαθητικό κίνημα. Οταν όμως βλέπεις μαθητούδια μ’ ελληνικές σημαίες, τότε έχεις υποκινούμενες διαμαρτυρίες σκοτεινών δυνάμεων».

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της παράταξης «διαμαρτυρήθηκαν» ότι ήταν λάθος η απόδοση της παραγράφου στον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστο Παππά, καθώς αυτοί έκαναν αντιγραφή από τον αντικυβερνητικό σχολιαστή με το ψευδώνυμο «Φλωμπέρ@ariscfu», στον οποίο ανήκουν τα «πνευματικά» δικαιώματα και ο οποίος τους θέλγει με τις… διατυπώσεις του. Δεν αντιλήφθηκαν δηλαδή οι ΔΑΚΙΤΕΣ ούτε καν τον λόγο για τον οποίο σηκώθηκε ντόρος…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το