Φοιτητική Πορεία Ιωαννίνων (Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Όλοι στη Γενική Συνέλευση

Τετάρτη 15 Μαΐου, ώρα: 11:00π.μ., Αιθ. Ι

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Στις 29 Μαρτίου μετά από μεγάλες πιέσεις της Φοιτητικής Πορείας στην ΔΑΠ πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο όπου και καταθέσαμε ψήφισμα για την σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης για μετά τις διακοπές του Πάσχα και πιο συγκεκριμένα την παραπάνω ημερομηνία! Αυτό έγινε με το σκεπτικό ότι 10 Απριλίου θα πραγματοποιούνταν οι Φοιτητικές Εκλογές και ότι μετά ακολουθούσαν οι διακοπές του Πάσχα.

Για την ιστορία ο σύλλογος μας έχει να συνεδριάσει από το 2011 και οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς. Η Φοιτητική Πορεία ταγμένη σ’ αυτή την κατεύθυνση είχε καταθέσει πάμπολλες φορές προτάσεις στο Δ.Σ. για Γενική Συνέλευση οι οποίες συνεχώς απορρίπτονταν χωρίς εξηγήσεις.

Φοιτητικός Σύλλογος (Φ.Σ.) :

Ο Φοιτητικός σύλλογος είναι όλοι εμείς, είμαστε όλοι οι φοιτητές της σχολής και θεωρούμαστε μέλη του συλλόγου με το που γίνεται η εγγραφή μας στη σχολή. Ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν έχει μεγάλες διαφορές από κάθε άλλον πολιτιστικό, χορευτικό, σύλλογο, από τον σύλλογο της γειτονιάς ή του χωριού μας ουσιαστικά είναι το όργανο αυτό το οποίο συσπειρώνει κάποιους ανθρώπους με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, εν προκειμένω τους φοιτητές της σχολής Οικονομικών. Όμως ο κάθε σύλλογος έτσι και ο δικός μας λειτουργεί στη βάση ενός καταστατικού και έχει τις δικές του δομές.

Τι είναι Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) ;

Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου. Είναι η διαδικασία ή οποία πρέπει να διεξάγεται ανά τακτά διαστήματα και στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής και λόγου όλοι οι φοιτητές του Συλλόγου. Ούτε είναι μια διαδικασία που αφορά μόνο τις παρατάξεις πόσο μάλλον ότι είναι δικιά τους και μόνο υπόθεση, όπως λανθασμένα πιστεύεται από αρκετούς.

Έγκυρη Γενική Συνέλευση: Μια Γενική Συνέλευση για να μπορεί να πάρει απόφαση πρέπει να συγκεντρώνει έναν ελάχιστο αριθμό φοιτητών, την λεγόμενη απαρτία η οποία ορίζεται από το Καταστατικό του Συλλόγου. Για την σχολή μας ορίζεται ως το 50% των ψηφισάντων στις φοιτητικές εκλογές.

Πως καλείται μια Γενική Συνέλευση; Μια Γενική Συνέλευση μπορεί να καλεστεί με 2 τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να το υπερψηφίσει το Διοικητικό Συμβούλιο και ο δεύτερος τρόπος, σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο αρνείται κάτι τέτοιο, είναι η συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών για την σύγκληση Γ.Σ. (1/20 των ψηφισάντων) οι οποίες κατατίθενται στο Δ.Σ. το οποίο και υποχρεούται να την επικυρώσει. Να το ‘χουμε αυτό στο μυαλό μας διότι υπάρχουν διάφορες παρατάξεις που καλούν Γενικές Συνελεύσεις υπογράφοντας ως Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών ή Πρωτοβουλία Φοιτητών κλπ κλπ

Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) :

Το διοικητικό συμβούλιο της σχολής μας αποτελείται από 7 έδρες, οι έδρες αυτές κατανέμονται βάσει των ψήφων που συγκεντρώνει η κάθε παράταξη στις φοιτητικές εκλογές! Μετά τις τελευταίες εκλογές το Δ.Σ. της σχολής μας αποτελείται από 5 έδρες τις οποίες έχει η ΔΑΠ και 2 η ΠΚΣ. Το Δ.Σ. έχει σαφώς πολύ λιγότερη “εξουσία” απ’ τη Γενική Συνέλευση και στην πράξη έχει ρόλο συντονιστικό τόσο της ίδιας της Γ.Σ. όσο και την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων αυτής. Επίσης το Δ.Σ. θα πρέπει να βρίσκεται συγκεκριμένες ώρες μέρες και τοποθεσία ώστε να μπορεί ο κάθε φοιτητής να γνωστοποιεί το πρόβλημα του.

Γιατί να πάω στην Γενική Συνέλευση;

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του καθενός μας στη Γενική Συνέλευση είναι αναγκαία και τεράστιας σημασίας. Είναι αναγκαία διότι μόνο αν βρεθούμε και συζητήσουμε μεταξύ μας μπορούμε να βρούμε λύσεις και να τις πραγματοποιήσουμε στην πράξη. Μόνο μέσα από την συμμετοχή του καθενός θα γίνει εμφανές ότι ένα φαινομενικά προσωπικό πρόβλημα είναι στην ουσία ένα συλλογικό πρόβλημα που αφορά πολλούς. Μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας μπορούμε όλα τα παραπάνω να ισχύσουν και όχι να τα λέμε σε ένα θεωρητικό πλαίσιο. Τα προβλήματα είναι πολλά, ενδεικτικά το όριο δήλωσης μαθημάτων Ν+3, η κατάργηση της επαναληπτικής εξεταστικής , η αφαίρεση της δυνατότητας παιδαγωγικής επάρκειας, η όλο και εντεινόμενη καθηγητική αυθαιρεσία, πέρα απ’ αυτά, τα εισιτήρια στα αστικά, η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού της λέσχης, ζητήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι μας εστιακοί, ο κίνδυνος της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η λειτουργία του συλλόγου είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που υπάρχουν και μας απασχολούν όλους μας.

Με τις παραπάνω σκέψεις είτε συμφωνείς μαζί μας είτε όχι, είτε μας γνωρίζεις προσωπικά είτε όχι αν όμως συμφωνούμε ότι έχουμε έστω και μίσο παράπονο από τη σχολή αλλά και γενικότερα αν κρίνουμε ότι δεν είναι όλα ωραία κι ανθηρά σε καλούμε να βρεθούμε σε κοινό τόπο και να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε καταλήγοντας στο καλύτερο δυνατό.

Καλείστε όλοι την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Μαΐου ώρα 11:00π.μ. στην Αίθουσα Ι Εμπρός για έναν σύλλογο ζωντανό, πραγματικά όπλο στα χεριά των φοιτητών.

Εμπρός για έναν Σ.Φ.Οικονομικού με Γενικές Συνελεύσεις, Συλλογικές και Δημοκρατικές Διαδικασίες. Την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Μαΐου αναλαμβάνουμε ΔΡΑΣΗ!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το