Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ενημερώνει για τους ελέγχους τους οποίους πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του έτους 2018 για την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων καθώς και των εργαστηριακών αναλύσεων κρίνεται σκόπιμο να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Ελήφθησαν 76 δείγματα προϊόντων και συγκεκριμένα 20 δείγματα από 15 είδη φρούτων, 50 δείγματα από 15 είδη λαχανικών και 6 δείγματα ελαιολάδου.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε λαϊκές αγορές των Χανίων, σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα χονδρικού εμπορίου φρούτων – λαχανικών, στην Κεντρική Λαχαναγορά Χανίων, σε συσκευαστήρια, σε οπωροπωλεία και σε ελαιουργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), βρέθηκαν 10 δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικού προϊόντος (φπ) μη εγκεκριμένου για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και 1 δείγμα με υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs).

Συγκεκριμένα βρέθηκαν τα εξής δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια: 1 δείγμα βερίκοκων, 1 δείγμα καρότων, 1 δείγμα καρότων (πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας), 1 δείγμα αγγουριών, 4 δείγματα τοματών, 1 δείγμα ροδιών και 1 δείγμα ελαιολάδου. Στο δείγμα των ροδιών βρέθηκε επίσης και υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs). Τα ανωτέρω δείγματα ήταν προέλευσης από τις περιοχές των Χανίων, της Λάρισας, του Ηρακλείου και της Βοιωτίας.

Στο σύνολο των 76 δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν, βρέθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν παραβάσεις (υπολείμματα εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάτω των ανώτατων επιτρεπτών ορίων) σε 35 δείγματα, ενώ σε 31 δείγματα δε βρέθηκαν υπολείμματα σε συγκεντρώσεις άνω των ορίων αναφοράς (ανιχνεύσιμα υπολείμματα).

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το