Επαναχαράζεται το καθεστώς στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας με αποτέλεσμα χιλιάδες φτωχομεσαίοι αγρότες, κυρίως κτηνοτρόφοι, να χάνουν την εξισωτική αποζημίωση. Όπως είναι γνωστό, η μορφολογία του εδάφους δημιουργεί οξυμμένα προβλήματα (μικρότερη παραγωγή, ελλιπής άρδευση, κ.α.) στους βοσκότοπους, και για το λόγο αυτό δίνονταν οι αποζημιώσεις, οριζόμενες ετησίως κατά μέγιστο στα 10 €/στρέμμα.

Το ΥΑΑ&Τ με την «τεχνική» υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  και με βάση τον παλιό Κανονισμό 1305/2013 (είχε δοθεί πενταετία προσαρμογής) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προχωρά στην επαναχάραξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, εκτιμώντας ότι στις απεντασσόμενες περιοχές αντιμετωπίστηκαν πλέον θετικά τα διάφορα προβλήματα, και κυρίως αυτό της ξηρασίας, από τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΚΑΠ και άρα δεν συντρέχει περαιτέρω λόγος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων!

Ο νέος Κανονισμός της ΚΑΠ για την επαναχάραξη, καθορίζει σαν βασικά κριτήρια τόσο το μέσο όρο των επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους, όσο και το εισόδημα της εκμετάλλευσης. Να σημειώσουμε ότι αν το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων/αποζημιώσεων κατευθύνεται στο 20% των μεγάλων κτηνοτροφικών/μεταποιητικών μονάδων και το 20% στο υπόλοιπο 80% της φτωχομεσαίας αγροτιάς, γίνεται φανερό το ποιος μπορεί να επένδυσε και ποιανού το εισόδημα είναι μεγαλύτερο για να καρπωθεί τις νέες αποζημιώσεις. Φυσικά, από περιοχή σε περιοχή διαφοροποιούνται οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών.

Το νέο σύστημα αδικεί κατάφορα τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, γιατί δεν παίρνει καθόλου υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και κυρίως το κριτήριο επιβίωσης των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων με τα μικρά κοπάδια. Ήδη τα φτωχά νοικοκυριά  έχουν επωμισθεί με ένα πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, μία σημαντική μείωση της τιμής του γάλακτος (0,55 €/λίτρο, από 0,95 € που ήταν πέρυσι),  την καθυστέρηση των πληρωμών από τις βιομηχανίες, τις αθρόες ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας αμνοεριφίων, τις «ανοιχτές» τιμές των προϊόντων, κ.ά. Τώρα έρχεται και αυτός ο άδικος συγκεντρωτικός για τη γη και την παραγωγή τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα επαναχαράζει τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, είτε εντάσσοντας κάποιες, είτε απεντάσσοντας κάποιες άλλες, κατανέμοντας τις εξισωτικές αποζημιώσεις υπέρ των «ενεργών αγροτών» και οδηγώντας  τη φτωχομεσαία κτηνοτροφία έξω από την αγροτική δραστηριότητα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, έχουν ήδη ξεσηκωθεί, ενώ σε αναβρασμό βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.

Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βάση τον πάγιο στόχο της ΚΑΠ, προχωρά στο ξεκλήρισμα και στον ξεριζωμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς στηρίζοντας το πρότυπο του «ενεργού αγρότη». Άλλωστε  αυτό επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ.Αραχωβίτης, ότι δηλαδή «τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά», και ότι «αν δεν προχωρήσουμε σε αυτήν την οριοθέτηση (….) προπάντων σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός, θα κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις από το 2019 και μετά».

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο έξαρσης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας  με πολύ δυσμενέστερους όρους παραγωγής του αγροτικού προϊόντος για τα φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, που καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, με την καταστροφή τους.

Αναπόφευκτα λοιπόν δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιβίωσής τους παρά ο δρόμος του αγώνα και η σύνδεση του αγώνα αυτού  με τους αγώνες των άλλων καταπιεσμένων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το