Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κι ως εκ τούτου θέρμανση εκατοντάδες νοικοκυριά εν μέσω χειμώνα και λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τους έκοψαν το ρεύμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών τους προς τη ΔΕΗ προκειμένου να επανασυνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο όμως που έχουν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις που τους εγκρίνουν το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα.

Σύμγωνα με τον “Ταχυδρόμο” της Μαγνησίας, στο Δήμο Βόλου, για το πρόγραμμα που παρατάθηκε έως τις 21 Σεπτεμβρίου και αφορά σε οικογένειες που τους έκοψαν έως αυτή την ημερομηνία το ρεύμα λόγω οφειλών, σε αναμονή χωρίς ρεύμα βρίσκονται 25 οικογένειες.

Συνολικά σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Ενέργειας 650 οικογένειες στην επικράτεια, των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ βοήθημα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ έχουν εγκριθεί από τις ειδικές τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν Δήμοι και εκπρόσωποι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, εξακολουθούν να μένουν χωρίς ρεύμα επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα στον εθνικό κουμπαρά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παράταση του προγράμματος για καταναλωτές στα σπίτια των οποίων το ρεύμα κόπηκε λόγω χρεών μετά τις 30 Ιουνίου και έως 21 Σεπτεμβρίου, στην επιτροπή για την εξέταση αιτήσεων σχετικά με την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος, ευπαθών καταναλωτών που συστάθηκε στον Δήμο Βόλου, κατατέθηκαν δεκάδες νέες αιτήσεις.

Εκτιμάται όμως ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 ακόμη νοικοκυριά που ζουν στα σκοτάδια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 νοικοκυριά ακόμη που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέους… υποψηφίους να μείνουν χωρίς ρεύμα και για να μπουν σε ρύθμιση μέσω δημοσίου προγράμματος εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Εξαμελής οικογένεια επί ενάμιση μήνα στα σκοτάδια

Σε απόγνωση βρίσκεται εξαμελής οικογένεια στον Βόλο, που επί ενάμιση μήνα τής έχουν κόψει το ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ. Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, ένας θείος και ένας παππούς ζουν σε σπίτι όπου όχι μόνο δεν λειτουργούν τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές, αλλά δεν έχουν καν θέρμανση εν μέσω χειμώνα. Τα μέλη της οικογένειας είναι άνεργα. Ο παππούς παίρνει ένα μικρό χρηματικό βοήθημα ύψους 200 ευρώ τον μήνα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ ο πατέρας των δύο ανήλικων, πρώην έμπορος, δεν μπορεί να θεωρήσει τιμολόγια και να βγει να δουλέψει λόγω χρεών προς την Εφορία. Ο θείος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν εργάζεται. «Πήγα να κάνω διακανονισμό στη ΔΕΗ και μου ζήτησαν προκαταβολή 6.000 ευρώ για το χρέος των 18.000 ευρώ που έχω. Οι 15.000 ευρώ είναι πρόστιμα επειδή έκανα τρεις φορές παράνομη επανασύνδεση γιατί έκλαιγαν τα παιδιά. Το πραγματικό χρέος είναι 1.600 ευρώ και κάθε μήνα που παίρνουμε το βοήθημα φρόντιζα να βάζω στη ΔΕΗ ό,τι μπορούσα», περιγράφει ο πατέρας. Ο ίδιος έχει απευθυνθεί σε όλους τους φορείς για να τον βοηθήσουν, συνεχίζει όμως να βρίσκεται χωρίς ρεύμα. «Φαγητό φτιάχνουμε σε ένα πετρογκάζι που κι αυτό τελειώνει. Θέρμανση δεν έχουμε, τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν μετά τις 4 το απόγευμα που νυχτώνει. Τι να κάνω; Να πάω να κλέψω για να ζήσει η οικογένεια; Να πέσω στον γκρεμό;», λέει με απόγνωση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το