Η δολοφονία του ομογενή Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας έρχεται να επιβαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς και τις σχέσεις ανάμεσα στο αλβανικό κράτος και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ανεξάρτητα από την  εθνικιστική  δράση που φαίνεται να ανέπτυσσε ο Κατσίφας  στα πλαίσια της  γνωστής για τις παραστρατιωτικές  ενέργειές της  ακροδεξιά οργάνωση ΜΑΒΗ. Η αλβανική κυβέρνηση φέρνει την ευθύνη για τη δολοφονία και θα πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως και άμεσα οι συνθήκες  που οδήγησαν σε μια ανθρώπινη απώλεια. Δεν είναι βέβαια άμοιροι ευθυνών και οι αντιδραστικοί κύκλοι στη χώρα μας και στην ελληνική μειονότητα με την καλλιέργεια  εθνικιστικού κλίματος και αντίστοιχου χαρακτήρα ενεργειών στις οποίες  επιδίδονται. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν κάποιος μουσουλμάνος τουρκικής καταγωγής  σε κάποιο χωριό της Θράκης την ημέρα της εθνικής εορτής της Τουρκίας  γέμιζε το χωριό με τουρκικές σημαίες, φροντίζοντας μάλιστα να βάλει στο ψηλότερο σημείο του χωριού μια τεράστια τουρκική σημαία, διεκδικώντας ρεκόρ Γκίνες, και ταυτόχρονα να κραδαίνει το όπλο του και  να πυροβολεί αδιακρίτως δεξιά και αριστερά. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποια θα ήταν και εδώ η κατάληξη ενός τέτοιου περιστατικού.

Το αποτέλεσμα είναι  ότι  η αρνητική αυτή εξέλιξη αξιοποιείται από ελληνικούς και αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους στις δυο χώρες οι οποίοι πυροδοτούν με αντιδραστικές προπαγανδιστικές εκστρατείες και αντίστοιχου χαρακτήρα πράξεις ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο λαών.

Είναι καθήκον η υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων που πρέπει να έχουν οι μειονότητες στο εσωτερικό μιας χώρας, η καταδίκη κάθε διάκρισης , καταπίεσης και διώξεων που ασκείται σε βάρος τους, χωρίς όμως να επιτρέπεται να γίνονται οι μειονότητες  μοχλός πιέσεων και εκβιασμών της μιας χώρας σε βάρος της άλλης, όπως τις θέλουν τώρα, αλλά να γίνουν γέφυρα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.

Σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια βρίσκονται σε αναστάτωση και επανέρχονται οι απειλές πολέμου και επαναχάραξης των συνόρων με τις προκλητικές επεμβάσεις των  νατοϊκών ιμπεριαλιστών και την αξιοποίηση των μειονοτήτων ως μοχλού ανατροπών, οι λαοί των βαλκανικών χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα θα πρέπει να αποκρούσουν τις εθνικιστικές και σοβινιστικές υστερίες και αλυτρωτισμούς και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, υπερασπίζοντας την ειρήνη και δυναμώνοντας τον κοινό τους αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.

                                                                                                                                    Prologos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το