Τελειωμό δεν έχουν οι υποθέσεις του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) που απασχολούν τους εισαγγελείς.

Εργασίες απλής συντήρησης των εγκαταστάσεων του παιδικού σταθμού που λειτουργούσε το Ταμείο, οι οποίες (υπερ)κοστολογήθηκαν με χιλιάδες ευρώ και είναι αμφίβολο εάν έγιναν στον ελάχιστο βαθμό, αποτελούν τη νέα υπόθεση που μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών και προστίθεται σε μια σειρά ερευνών που αφορούν την πολυετή περίοδο διοίκησης των Γ. Τσακοπιάκου (πρώην πρόεδρος) και Γ. Βλαντή (πρώην διευθυντής), όπως τα «μαϊμού» δάνεια και βοηθήματα που εμφανίζονταν να παίρνουν υπάλληλοι του υπουργείου χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και τις μη σύννομες και εκτός σκοπού δαπάνες -σύμφωνα με έκθεση ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- πολλών εκατομμυρίων της περιόδου 2005-2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς το Ταμείο δαπάνησε 171.707,27 ευρώ, όπως τεκμηριώνουν φωτοτυπίες σχετικών επιταγών, αλλά και απόφαση της τότε διοίκησης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» τον Γενάρη του 2014, για εργασίες που εμφανίζονται να έγιναν τον Οκτώβρη του 2013.

Αν και συστάθηκε επιτροπή παράδοσης-παραλαβής του έργου, στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρόεδρος και ο διευθυντής του Ταμείου, δεν βρέθηκε ποτέ το πρακτικό παράδοσης-παραλαβής.

Οι εργασίες πάντως εξοφλήθηκαν και για να πληρωθεί ο εργολάβος (η σύμβαση με τον οποίο επίσης δεν βρέθηκε) εξουσιοδοτήθηκε ένα τρίτο πρόσωπο να ενεργεί για λογαριασμό του Ταμείου, με την εξουσιοδότηση να φέρει τις υπογραφές του τότε προέδρου και του διευθυντή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι εισαγγελείς. Το εν λόγω τρίτο πρόσωπο δεν είχε κάποια σχέση με το Ταμείο βάσει κάποιας υπουργικής απόφασης ή σύμβασης.

Ωστόσο, εμφανίζεται να είναι γονέας παιδιών που φοιτούν στον παιδικό σταθμό του Ταμείου, χωρίς ο ίδιος ή η σύζυγός του να εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού -πρόκειται για σύμβουλο επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης- κατά παράβαση του κανονισμού του παιδικού σταθμού του Ταμείου.

Στα αρχεία με τις δαπάνες του Ταμείου για το 2013, βρέθηκαν μόνο οι επιταγές προς το τρίτο πρόσωπο. Τα δε τιμολόγια βρέθηκαν σκαναρισμένα σε ψηφιακή μορφή ύστερα από έρευνα στα ηλεκτρονικά αρχεία του Ταμείου, μετά την κατάληψη που έγινε στο κτίριο του Ταμείου, με την ολοκλήρωση της οποίας διαπιστώθηκε η απώλεια πλήθους εγγράφων αποφάσεων με μείζονος σημασίας οικονομικό αντίκτυπο.

Βάσει των τιμολογίων προκύπτει πρωτοφανής υπερκοστολόγηση στις εργασίες συντήρησης του παιδικού σταθμού. Ενδεικτικά, υπάρχει τιμολόγιο όπου ο ελαιοχρωματισμός τοίχου χρεώνεται με 135 ευρώ/τ.μ. και άλλο με χρέωση 90 ευρώ/τ.μ. Ομως αμφισβητείται αν έγινε η παραμικρή από τις δαπανηρές εργασίες συντήρησης.

Πηγή: Με στοιχεία από Στέργιο Ζιαμπάκα – Εφημερίδα των Συντακτών

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το