Την τιμητική τους είχαν αυτήν την εβδομάδα οι τράπεζες. Πλυντήρια μαύρου χρήματος, απάτες, καρτέλ και χειραγώγηση τιμών περιελάμβαναν μεταξύ άλλων οι αποκαλύψεις που είδαν το φως για τα ευαγή ιδρύματα αυτές τις ημέρες, γεννώντας για ακόμη μια φορά τα γνωστά ερωτήματα για τις δραστηριότητές τους.

Κορυφαίες όλων ήταν αναμφίβολα οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της Danske Bank. H μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας -που μέσω της εσθονικής θυγατρικής της φέρεται ότι ξέπλυνε σε διάστημα περίπου μιας δεκαετίας μαύρο χρήμα ύψους 200 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- δεν έκανε τη «βρομοδουλειά» μόνη της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Deutsche Bank, Bank of America και JP Morgan

Οπως αποκάλυψε η σουηδική κρατική τηλεόραση την περασμένη Τετάρτη, εκτός των Deutsche Bank, Bank of America και JP Morgan, που ως ανταποκρίτριες τράπεζες της εσθονικής Danske Bank ήταν αυτές που έβαζαν το μαύρο χρήμα νόμιμο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης, στο κόλπο συμμετείχε και η παλαιότερη τράπεζα της Σουηδίας, η Swedbank.

Οπως έδειξε η σχετική έρευνα, μέσω τραπεζικών λογαριασμών της Swedbank και θυγατρικών της Danske Bank στις χώρες της Βαλτικής, ξεπλύθηκαν μέσα σε μια δεκαετία περί τα 4,3 δισ. δολάρια.

Οι περισσότεροι από τους 50 πελάτες της Swedbank που εξακριβώθηκε ότι μετέφεραν αυτά τα κεφάλαια μέσω λογαριασμών τους στη Swedbank ήταν «εταιρείες-κέλυφος», χωρίς δηλαδή κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, τηλέφωνο ή ιστοσελίδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Deutsche Bank, Bank of America και JP Morgan

Δεκάδες εξ αυτών των εικονικών εταιρειών βρέθηκαν να έχουν κοινή έδρα στα περίχωρα του Λονδίνου, σε κτίριο όπου στεγαζόταν συνεργάτης ενός δικηγορικού γραφείου.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ακόμη ότι οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γνωστός φορολογικός παράδεισος του πλανήτη, ήταν ο αγαπημένος τελικός προορισμός των κεφαλαίων που ξεπλύθηκαν. Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα η διοίκηση της Swedbank είχε αρνηθεί επανειλημμένα την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

Μία ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις για τη Swedbank, οι εσθονικές εποπτικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο της εκεί θυγατρικής της Danske και αμέσως μετά η δανέζικη τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απ’ όλες τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία.

Αποτέλεσμα εικόνας για JP Morgan

Οι κινήσεις και των δύο μερών ίσως να μην είναι άμοιρες της έρευνας που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αλλά και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μία ημέρα αργότερα.

Συνολικά αρχές 5 χωρών ερευνούν σήμερα το σκάνδαλο Danske που ενδεχομένως να βγάλει κι άλλα «λαβράκια». Νύξεις εμπλοκής στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος» έχουν άλλωστε διατυπωθεί για ακόμη δύο σκανδιναβικές τράπεζες (Nordea, SEB).

■ Πλυντήριο πάντως δεν διέθετε μόνο η Danske Bank αλλά και ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους του πλανήτη, η ελβετική UBS, η οποία την περασμένη Τετάρτη τιμωρήθηκε με καμπάνα 4,5 δισ. ευρώ από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Εκμεταλλευόμενη το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας, η UBS φέρεται ότι είχε στήσει βιομηχανία ξεπλύματος χρήματος για τους ανά τον κόσμο πλούσιους πελάτες της που φοροδιέφευγαν.

Στη δίκη εναντίον της αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ότι υπάλληλοι της UBS «ψάρευαν» τους υποψήφιους πελάτες σε κονσέρτα κλασικής μουσικής, επιδείξεις μόδας, σαφάρι, τουρνουά γκολφ και τένις. Μεταξύ 2004 και 2012 εκτιμάται ότι μόνο από τη Γαλλία μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς Γάλλων φοροφυγάδων στην Ελβετία πάνω από 10 δισ. δολάρια.

■ Το μενού, εκτός από «πλυντήρια», περιελάμβανε όμως αυτή την εβδομάδα και καρτέλ, γνωστή τέχνη των τραπεζιτών. Η αμερικανική Πολιτεία της Φιλαδέλφειας ενήγαγε συγκεκριμένα 7 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου (Bank of America, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Royal Bank of Canada, Wells Fargo) κατηγορώντας τες ότι συνεργάζονταν μυστικά επί 8 χρόνια προκειμένου να φουσκώνουν τα επιτόκια των ομολόγων VRDO που πόλεις, κωμοπόλεις και άλλες δημόσιες οντότητες χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ για τον δανεισμό τους.

■ Τραπεζική απάτη όμως είχαμε και στη γειτονική Ιταλία. Οπως αποκαλύφθηκε, τα 4 μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας (UniCredit, Banco BPM, Monte dei Paschi, Intesa Sanpaolo) εμπλέκονται σε σκάνδαλο πώλησης διαμαντιών προς πελάτες τους σε διπλάσιες των κανονικών τιμών, προκειμένου να εισπράττουν τεράστιες προμήθειες.

Πηγή: Μπάμπης Μιχάλης – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το