Η δολοφονική επίθεση των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ το 2003 διέλυσε στρατηγικές υποδομές της χώρας. Δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Σήμερα στο Ιράκ, ολόκληρες περιοχές είναι βυθισμένες στο σκοτάδι ή στερούνται το ρεύμα για πολλές ώρες. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης, είναι το συχνότερο φαινόμενο στη χώρα. Το περασμένο καλοκαίρι στη Βασόρα χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι τόσο για την μόλυνση του νερού, όσο για τις διακοπές ρεύματος…

Την ίδια στιγμή που ο λαός του Ιράκ, βιώνει τη συγκεκριμένη τραγική πραγματικότητα, δύο μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι η αμερικάνικη General Electric και η Γερμανική Siemens, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να εξασφαλίσουν μία μεγάλη σύμβαση με το Ιράκ για την ανακατασκευή του κατεστραμμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας 11 GW. Πρόκειται για ένα έργο που θα έχει κόστος από 8 μέχρι 13 δισ. ευρώ και για τα δύο μονοπώλια αποτελεί μια «μπίζνα» για τεράστια κέρδη. Το έργο προβλέπει την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στη χώρα κατά έντεκα GW μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι ΗΠΑ που επιτέθηκαν στο Ιράκ και δολοφόνησαν το Ιρακινό λαό και οι Γερμανοί που χρηματοδότησαν την επέμβαση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, τώρα διεκδικούν μερίδιο από τη λεία. Αυτοί που κατέστρεψαν μια χώρα και σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς, τώρα τους καλούν να πληρώσουν για να έχουν ρεύμα. Μάλιστα διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα αρπάξει το έργο. Η περιβόητη …«ανοικοδόμηση» (σύμφωνα με τη ορολογία των ιμπεριαλιστών) προχωρά…

Στη «μάχη» για την επικράτηση, έχουν ριχτεί οι ίδιες οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γερμανίας, επιδιώκοντας η κάθε μια για λογαριασμό των μονοπωλίων της. να κλείσει τη δουλειά. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στη Βαγδάτη να εκχωρήσει τη σύμβαση στην General Electric, χρησιμοποιώντας σαν «όπλο» και τον αμερικάνικο κατοχικό στρατό που βρίσκεται ακόμα στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον μάλιστα υπενθύμισε στη Βαγδάτη πως από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 μέχρι σήμερα 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα. Για τους εκατόμβες των νεκρών του Ιράκ, φυσικά ούτε λόγος, αφού αυτή θυσιάστηκαν στο βωμό της …«ανεξαρτησίας» και της καταστροφής των χημικών που δεν βρέθηκαν ποτέ!

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μέρκελ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιράκ, αξιοποιώντας και τις σχέσεις της ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο είχε μεταβεί στη Βαγδάτη ο Τζόε Κέζερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens, συνοδευόμενος από Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και είχε συνομιλίες με τον υπηρεσιακό Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι. Εταιρείες, όπως η Siemens, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας καθώς και στην εκπαίδευση ειδικευμένου προσωπικού, ανέφερε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης.

Τo deal με το Ιράκ είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Siemens, όσο και για την General Electric. Η μάχη των μονοπωλίων γίνεται σε μια περίοδο που η General Electric τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει κάμψη κερδών και η μετοχή της αποσύρθηκε πρόσφατα από τον δείκτη Dow Jones., ενώ Siemens αναζητά νέα πεδία δράσης, αφού κλείνει μονάδες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες απολύοντας προσωπικό.

Η Siemens υπόσχεται τη δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίες και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους. Από την άλλη η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπόσχεται παροχή όπλων στο Ιράκ και ότι θα επιτρέψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν, παρότι στις 5 Νοεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι νέες κυρώσεις Τραμπ εις βάρος του Ιράν. Το 35%-40% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ παράγεται με καύση ιρανικού φυσικού αερίου. Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την Ιρακινή κυβέρνηση οι εκβιασμοί και οι υποσχέσεις θα λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

Με αυτές τις μεθόδους στήνουν τις δουλειές τους ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις και μονοπώλια. Οι πόλεμοι είναι πηγή κέρδους για τα μονοπώλια τόσο κατά την εκδήλωση τους, όσο, όπως ξεκάθαρα διαφαίνεται από την περίπτωση του Ιράκ και στα χρόνια που ακολουθούν. Οι λαοί πληρώνουν με το αίμα και την αισχρή εκμετάλλευση τους τα κέρδη τους…

Πηγή: Ημεροδρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το