To Agbogbloshie στην Γκάνα είναι μια παγκόσμια χωματερή τεχνολογίας. Μια τοξική βόμβα. Περίπου 6000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν και εργάζονται πέριξ και εντός της. Έδωσαν το δικό τους όνομα για την περιοχή. Την ονομάζουν Sodom. Κάθε χρόνο περίπου 250.000 τόνοι επεξεργασμένων υπολογιστών και έξυπνων τηλεφώνων αποστέλλονται παράνομα εκεί.

Το ντοκιμαντέρ Welcome To Sodom παρουσιάζει τις ζωές των ανθρώπων που συμβιώνουν με το δηλητήριο. Είναι μια Αυστρογκανέζικη παραγωγή.

Στο Sodom χιλιάδες παιδιά και ενήλικες εργάζονται στην αποσυναρμολόγηση επίπεδων οθονών, τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών στον αέρα, σε ένα τεχνητό και ατελείωτο τοπίο σκουπιδιών, ενώ άλλοι εκχυλίζουν χαλκό λιώνοντας τα παλιά καλώδια πάνω στη φωτιά.

Το «Welcome to Sodom» (που είναι ο τίτλος ραπ τραγουδιού που ακούγεται στην ταινία) μάς τοποθετεί ακριβώς στη μέση της σκοτεινής καρδιάς αυτής της Αφρικανικής τοποθεσίας. Οι φωνές των εργαζομένων μάς ταξιδεύουν στην τοξική καθημερινότητά τους. Οι Αυστριακοί σκηνοθέτες Florian Weigensamer και Christian Krönes δημιούργησαν μια σκοτεινή ταινία. Μια επείγουσα έκκληση για δράση κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη γύρω από τη χρήση του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζούμε στην εποχή όπου η ψηφιακή ανάπτυξη μάς υπόσχεται μια όλο και πιο άνετη και ξέγνοιαστη ζωή.

Κάποτε και σήμερα η Αφρική παραμένει ο τόπος συλλογής παλιών και νέων σκουπιδιών της δύσης. Sodom είναι το μέρος που θα καταλήξει το νεκρό τηλέφωνο, λαπ – τοπ, τάμπλετ, σταθερός υπολογιστής σου. Για πόσο θα κρύβουμε αυτό το σημείο γης κάτω από το χαλί. Ο πολιτισμός μας μπάζει. Η κατανάλωση δεν κάνει περιβαλλοντικές χάρες.

Πηγή:fragilemag.gr

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το