Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλύμνου «Η Πρόοδος» και την Ομάδα Αλληλεγγύης, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 18 Νοέμβρη 2019, οι απαντήσεις που δόθηκαν από το δήμαρχο Καλυμνίων, κ. Διακομιχάλη, στα δυο ερωτήματα του δημοτικού συμβούλου, κ. Χούλη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους πρόσφυγες, προκαλούν.

Καταγράφουν με χαρακτηριστικό τρόπο τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής για σημαντικά ζητήματα του νησιού αλλά και τη μικροπολιτική που συνεχίζει να χαντακώνει τον τόπο και ασκήθηκε από το σύνολο των δημοτικών αρχών τις τελευταίες δεκαετίες.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήρθε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο πριν από ένα ακριβώς χρόνο, όταν ο πολιτιστικός σύλλογος, η Πρόοδος, πήρε την πρωτοβουλία ενός υπομνήματος που συνδιαμορφώθηκε απ’ όλους τους συλλόγους και τα σωματεία της Καλύμνου.

Το υπόμνημα υπογράμμιζε την βαριά επικινδυνότητα στην υγεία, τις βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και τη ντροπή που συνεπάγεται η χωματερή-ηφαίστειο του νησιού και διατύπωνε συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Κατατέθηκε σε όλη την ιεραρχία των αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων και επιδόθηκε προσωπικά στον τότε πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα.

Η απάντηση του σημερινού δημάρχου στη σχετική ερώτηση είναι η ολική επαναφορά στο σημείο μηδέν. Η ενοχοποίηση του αρμόδιου δημοτικού υπάλληλου που σκάλισε τα σκουπίδια και του ‘στρατηγού άνεμου’ από νότια κατεύθυνση που φύσηξαν τη βρώμα κατά τη μεριά της κατοικημένης ζώνης, θα ήταν πολύ κωμικά αν δεν ήταν τόσο υποτιμητικά της επικίνδυνης κατάστασης και της κοινής νοημοσύνης.

Η συνέχεια της τοποθέτησης είναι ακόμη πιο τραγική.

Ο δήμαρχος επικαλείται την ανάγκη μιας νέας μελέτης, που παραγκωνίζει όλες τις καλοπληρωμένες προηγούμενες και τον αναγκαίο χρόνο για την «εγκατάσταση του εργολάβου», δίνοντας έτσι μόνος του ένα χρονικό ορίζοντα διετίας για το ξεκίνημα και μόνο της όποιας  δράσης. Η ολοκλήρωση βέβαια είναι ένα άλλο κεφάλαιο, χωρίς χρονικό ορίζοντα, που οπωσδήποτε όμως θα υπερβεί τη θητεία του νεοεκλεγέντος. Στο μεσοδιάστημα δίνεται η υπόσχεση ότι ο αρμόδιος υπάλληλος θα είναι προσεκτικός.

Δε χρειάζεται να επεκταθεί κανείς περισσότερο. Και η ελάχιστη αναπαραγωγή αυτού του σκεπτικού συνεχίζει την υποτίμηση.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι σ’ αυτόν τον τόπο η  μόνη συνέχεια στην άσκηση της εξουσίας, είναι ο εμπαιγμός.  Μελέτες καθυστερημένες, καλοπληρωμένες και μετά πάλι ακυρωμένες και, φτου κι απ’ την αρχή, επανεκκίνηση και ολική επαναφορά στο σημείο μηδέν.

Στο μεταξύ ο κόσμος αρρωσταίνει και πεθαίνει, η γη και τα νερά δηλητηριάζονται.

Στο προσφυγικό ζήτημα η απάντηση του δημάρχου είχε όλα τα χαρακτηριστικά της μικροπολιτικής και της μικροψυχίας.

Το «κατόπιν ενεργειών μου» ήταν το βασικό πλαίσιο.

75478469_565819680658976_2317262494030102528_n

Η επίκληση στην ανάγκη «λεπτών χειρισμών» γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια, από την ένταξη του νησιού στην άγονη γραμμή, τον ακτοπλοϊκό μαρασμό, την απόσυρση και καταστροφή μεγάλου μέρους του αλιευτικού στόλου, το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, τη μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο υγείας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και πάει λέγοντας.

Καμιά δημοτική αρχή δεν θέλησε, πολύ περισσότερο δεν επεδίωξε την ενεργοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας. Πάντα επικαλούνταν την ανάγκη «λεπτών χειρισμών» και πάντα τους χειρισμούς τους πληρώναμε ακριβά.

Η επίκληση σε «λεπτούς χειρισμούς» στο προσφυγικό ξανά, δεν αφορά βέβαια τη διαμονή των κυνηγημένων, που φτάνουν στο νησί μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας αλλά για να μην πατάνε το πόδι τους εδώ.

Τα παλιά Σφαγεία της Καλύμνου με πολλή δουλειά και πολλή ανθρωπιά από την Ομάδα Αλληλεγγύης του συλλόγου η Πρόοδος, μετατράπηκε από ένα χώρο αίματος και φρίκης,  σ ένα χώρο ζωής και ελπίδας. Η προσπάθεια της ομάδας μας περιορίστηκε στη μπροστινή μεγάλη αίθουσα, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την πείνα, την ανάγκη ρουχισμού φαρμάκων και την ανείπωτη φρίκη τόσων ναυαγίων.

Το αίτημα μας για αποκατάσταση της δεύτερης αίθουσας προκειμένου να φιλοξενεί τους ανθρώπους που δεν χωράει η πρώτη και μένουν κάτω απ’ τον ουρανό, ανάμεσα σε τσιμεντένια μπλοκ που γέρνουν στη θάλασσα ή σ’ ένα χωμάτινο διάδρομο γεμάτο ποντίκια, θεωρείται ανεπίτρεπτο γιατί αντιβαίνει στην εξαθλίωση.

Το ζήτημα δεν είναι καν οικονομικό, αφού η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προσφέρθηκε με ευρωπαϊκό κονδύλι να καλύψει τη δαπάνη και να αποδώσει στο λαό της Καλύμνου ένα άρτιο κτίριο σε εξαιρετική θέση του λιμανιού, που μετά το προσφυγικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλά. Η άρνηση και πριν και τώρα υπακούει στη μικροπολιτική και στη μικρόμυαλη και απάνθρωπη τακτική της εξαθλίωσης για την τάχα αποτροπή.

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος ανέφερε ως ενεργούς για το προσφυγικό τον εαυτό του και τον παπά Μελά και αποσιώπησε εντελώς την ύπαρξη της Ομάδας Αλληλεγγύης,  δεν υποτιμά την προσπάθεια και τις αγωνίες της ομάδας μας,  από το 2003, υποτιμά το λαό της Καλύμνου που στηρίζει την Ομάδα Αλληλεγγύης. Ο βασικός στόχος του δημάρχου είναι να υποτιμήσει κάθε τι που αφορά συλλογική δράση, κοινωνική αφύπνιση και ανιδιοτελή ανθρωπιά.

Ο κόσμος της Καλύμνου πρέπει να αναλάβει να προστατέψει τη ζωή του και τα παιδιά του, τη γη και τις θάλασσες του  από τη διοξίνη και τον καρκίνο, και να περιφρουρήσει το ιστορικό του φιλότιμο, τιμώντας τους γονείς του πρόσφυγες και τα παιδιά του μετανάστες.

Η εικόνα των σφαγείων όταν τα παρέλαβε η "Πρόοδος"...
...μετατρέποντας στη συνέχεια το χώρο έτσι
...και έτσι....
Στόχος της Προόδου είναι όλος αυτός ο κόσμος που περνά από την Κάλυμνο, να τη θυμάται ως έναν τόπο που οι κάτοικοί του σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά τους
76661255_2590431164409577_9201713710781956096_n
76171101_1568036410006123_757051774774280192_n

πηγή: kalymnosola

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το