Για περισσότερο από ένα χρόνο η Πλατεία Ομονοίας, η μία από τις δυο κεντρικότερες πλατείες της Αθήνας, δεν είναι προσβάσιμη στον κόσμο, με προσωρινή περίφραξη λόγω εργασιών που εκτελούνται σ’ αυτή, ήδη από την εποχή της Δημαρχίας Καμίνη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα τι ακριβώς κατασκευάζεται. Κατά διαστήματα διαρρέουν στον τύπο “αποκλειστικές” πληροφορίες και φωτογραφίες προπλασμάτων, έτσι που κάθε νεώτερη δημοσίευση έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες, ενώ λέγεται πως ο προϋπολογισμός των έργων ανάπλασης καλύπτεται από δωρεά ιδιωτών. Η Δημαρχία Μπακογιάννη απαξιώνει να ενημερώσει υπεύθυνα για τις εργασίες, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν χιουμοριστικές εικόνες για τις φημολογούμενες εργασίες.
Από το 1846, όταν ονομαζόταν Πλατεία Ανακτόρων, έχει υποστεί πάμπολλες αναπλάσεις. Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν εκεί συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο “ομονοίας” οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων. Το 1895 δημιουργήθηκε ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς και θεωρείται πια το κέντρο της πρωτεύουσας. Το 1930 η πλατεία έγινε κυκλική αποκτώντας εμπορικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της επαρχίας που επισκέπτονται την Αθήνα. Το 1954 κατασκευάζεται υπόγεια πλατεία με τράπεζες, καταστήματα και κυλιόμενες σκάλες, ενώ το 1960 μπήκε το γνωστό σιντριβάνι. Το 1988 το σιντριβάνι ξηλώθηκε για να εγκατασταθεί ο γυάλινος “Δρομέας”, που αργότερα κι αυτός μεταφέρθηκε. Η τελευταία διαμόρφωση της πλατείας έγινε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, κατόπιν Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, χωρίς όμως να εφαρμοστούν όλα όσα αυτός πρότεινε.
Η Πλατεία Ομονοίας, εκτός από καθημερινός χώρος συνάντησης που συχνά φιλοξένησε και πολιτικές συγκεντρώσεις κομμάτων, είναι και ένας σημαντικός κυκλοφοριακός κόμβος, ο οποίος τροποποιούμενος επηρεάζει ολόκληρη την κυκλοφορία μιας ευρύτερης περιοχής. Οι κατά καιρούς αναπλάσεις συχνά είχαν “απρόβλεπτες” αστοχίες και ρωγμές στην πλάκα μπετόν που στεγάζει τις υπόγειες εγκαταστάσεις (καταστήματα, σταθμός μετρό κλπ) με συνέπεια και διαρροές νερού, από τα κατά καιρούς τοποθετούμενα συντριβάνια, τις φυτεύσεις ή τα νερά της βροχής, ενώ δεν έλειπαν τα σχόλια για τους εκάστοτε Δημάρχους που ήθελαν να αφήσουν το στίγμα τους στο κέντρο της πόλης.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής, μετά από πιέσεις έβγαλε ανακοίνωση από τις αρχές του 2019, ζητώντας τα στοιχεία των μελετών και των αδειών για τις εκτελούμενες εργασίες, συναντήθηκε με την υπεύθυνη των τεχνικών υπηρεσιών και πραγματοποίησε αυτοψία επί τόπου του έργου για να έχει εικόνα των εργασιών. Η τότε υπεύθυνη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, την οποία συνάντησαν επί τόπου στο έργο μέλη του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του πως οι εργασίες θα περιοριστούν σε στεγανώσεις, εξυγίανση δαπέδων και χώρους υγιεινής.
Όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση “Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται έργα στο κέντρο της Αθήνας και δη στην κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας και της Ελλάδας, την πλατεία Ομονοίας, χωρίς αυτά να έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟΑ…”Συνεπώς δεν είναι δυνατό να γίνονται εργασίες στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας χωρίς τις προηγούμενες διαδικασίες, γνωμοδοτήσεις – εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις και να μην ενεργοποιείται το αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών για τη διαπίστωση και την καταγραφή των όποιων αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλοντας τη διακοπή των εργασιών και ό,τι άλλο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το