Μεγάλη χαρά στην Αυγή και στα δορυφορικά του ΣΥΡΙΖΑ μίντια καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματά τους, ο ΣΚΑΪ κατατάσσεται στα πιο λαϊκίστικα μίντια της Ευρώπης, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, που τα ίδια δημοσιεύματα τη θέλουν να μην τυγχάνει της εμπιστοσύνης του «λαϊκίστικου κοινού» .

Από πού να τα πιάσει κανείς κι από πού ν’ αρχίσει! Κατ’ αρχήν ποτέ δεν είχαμε θετική άποψη για το μαύρο και σφιχταγγαλιασμένο ΣΚΑΪ με τη δεξιά (Νέα Δημοκρατία και άκρα δεξιά), αλλά το να το βλέπουμε όντως να φιγουράρει και μάλιστα σε έρευνα του Reuters, σαν ένα κανάλι που τραβά περισσότερο από την ΕΡΤ κοινό που η έρευνα χαρακτηρίζει ως λαϊκίστικο, ε, μια ευθυμία μας την τσιγκλά. Κυρίως λόγω της αντιδραστικής ατζέντας του καναλιού, μέρος της οποίας είναι και η… πάλη απέναντι στο λαϊκισμό.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για fake news. Η συντάκτρια έψαξε την έρευνα του Reuters και πράγματι, μεταξύ άλλων, η ΕΡΤ κατατάσσεται σαν κανάλι που έχει κοινό μη-λαϊκίστικο, ενώ ο ΣΚΑϊ πιάνει και σαφώς πιο λαϊκίστικο κοινό.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς και πώς ακριβώς ορίζει η έρευνα το λαϊκισμό. Στη σελίδα του Reuters, λοιπόν, ως λαϊκισμός ορίζεται ότι είναι βασικά οι απόψεις που πατάνε στις εξής δύο πεποιθήσεις:

Α) Ότι υπάρχει μια διεφθαρμένη «ελίτ» από τη μια μεριά και η μπάντα του «ενάρετου» λαού από την άλλη. Αυτές οι δύο έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.

Β) Η απόλυτη κυριαρχία της θέλησης του λαού.

Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος ορισμός παρουσιάζει τις αντιλήψεις αυτές σαν “ασόβαρες”. Τεχνηέντως, τσουβαλιάζεται η αριστερή κοσμοαντίληψη με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Διότι και αυτός που δέχεται ότι υπάρχουν τάξεις με συγκρουόμενα συμφέροντα και αυτός που πιστεύει ότι η Νέα Τάξη πραγμάτων είναι ένα σχέδιο των Εβραίων για παγκόσμια κυριαρχία, πληρούν το πρώτο κριτήριο για να θεωρηθούν λαϊκιστές.

Να σχολιάσουμε και την αντιδημοκρατικότητα που υποκρύπτει το δεύτερο κριτήριο; Να το σχολιάσουμε. Υπονοείται ότι ο λαϊκισμός στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ είναι κακό πράγμα. Η λαϊκή κυριαρχία, όμως, σαν ιδέα χρησιμοποιείται για να οριστεί ο λαϊκισμός. Αν δηλαδή κάποιος πιστεύει στην «απόλυτη κυριαρχία της θέλησης του λαού», τότε είναι λαϊκιστής. Άρα η ιδέα της λαϊκής κυριαρχίας είναι κακό πράγμα.  Εμμέσως πλην σαφώς, η λαϊκή κυριαρχία παρουσιάζεται ως αρνητική ιδέα.

Αυγή, ΕΦΣΥΝ, Left.gr και Documento πανηγυρίζουν που το Reuters Institute της Οξφόρδης, συγκρίνοντας την ΕΡΤ και τον ΣΚΑΪ, κατατάσσει την ΕΡΤ σε καλύτερο επίπεδο έναντι του ΣΚΑΪ στην κλίμακα του λαϊκισμού.  Προξενεί θυμηδία το γεγονός ότι ο ΣΚΑΪ σχετίζεται με ιδέες που συγγενεύουν με την αμεσοδημοκρατία, αλλά ας δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του επικοινωνιακού group του ΣΥΡΙΖΑ. Η  ΕΦΣΥΝ επιχειρεί να ταυτίσει αυτή την κατάταξη με την αξιοπιστία που είχε η ΕΡΤ την εποχή του Παππά (αυτή την περίοδο αφορά η έρευνα). Το ότι δηλαδή το «λαϊκίστικο» ακροατήριο προτιμά μη αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης και το ότι αυτό το ακροατήριο δεν προτίμησε την ΕΡΤ, οδηγεί την efsyn στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ ήταν αξιόπιστη. Προφανώς, αυτός ο συλλογισμός είναι έωλος.

Αποκαλυπτικός, για τα εν λόγω μέσα, είναι ο τρόπος αξιοποίησης και προβολής αυτής της έρευνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αντικρούσει την αντίληψη που προβάλλει το Reuters για το τι είναι λαϊκισμός, με ποιούς μπαίνεις στο ίδιο καζάνι αν χαρακτηρίζεσαι λαϊκιστής κλπ. Θέλει μάλιστα να αξιοποιήσει αυτή την άποψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προβληθεί ως η προοδευτική, σοβαρή, ραφινέ πρόταση διακυβέρνησης, που δεν έχει σχέση ούτε με το δεξιό λαϊκισμό, ούτε όμως και με τον αριστερό λαϊκισμό, είναι μια δύναμη σοβαρή. Υιοθετεί και προβάλλει, λοιπόν, μέσα από τις πλατφόρμες της, αυτές τις αντιλήψεις, φτιάχνοντας ένα κοινό που θα τις υιοθετήσει. Θέλει, τέλος, να στείλει το μήνυμα, σε εγχώριους και έξωθεν υποψήφιους πατρόνες, ότι «κοιτάχτε, εγώ δεν είμαι λαϊκίστικη αριστερά. Εγώ πλασάρομαι ως η σοβαρή αριστερά» (ούτε αριστερά είναι, ούτε σοβαρή).

Στο διά ταύτα τώρα. Ο ΣΚΑΪ σαφώς έχει παίξει το παιχνίδι του λαϊκισμού, προβάλλοντας τα «Μακεδονομαχικά» συλλαλητήρια και όχι μόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι «λαϊκισμός – αντιλαϊκισμός» για ίδιον όφελος και το Reuters Institute του πανεπιστημίου της Οξφόρδης  προβάλλει τις αντιδραστικές του απόψεις μέσα από τις έρευνες που εκπονεί, τα αποτελέσματα των οποίων καμιά φορά είναι τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Αναλυτικά η έρευνα:

και

https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/2019-09/The_audience_of_public_service_news_FINAL.pdf

Χρυσάνθη Κοσμά

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το